Rețeta zilei | Tarte cu brânză și cireșe (rețetă pentru vremea secerișului)

  • 16 Iulie 2018 19:05
Rețeta zilei | Tarte cu brânză și cireșe (rețetă pentru vremea secerișului)

Odinioară, înainte de a se apuca de seceriș, gospodarii curățau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru că acolo se aflau nu numai uneltele agricole necesare, cât mai ales pentru că în hambare va fi depozitat grâul.

Acest ritual vechi de când lumea asigura spor, bucate multe și destulă pâine pentru a îndestula întreaga familie. Întotdeauna la sfârșitul secerișului se lăsau câteva spice încărcate de boabe aurii pentru fi oferite drept ofrandă lui Dumnezeu.

Nu trebuie uitat că în credința populară grâul este sfânt și este mare păcat să-l risipești sau să-l vorbești de rău. Întotdeauna, din spicele de grâu se vor face nu doar cununi pentru fetele îmbrăcate în straie albe ce vor colinda prin sat, într-o procesiune a cărei rădăcini se întind în negura timpului, ci și cruci simple, sau duble. Important este ca "plămădirea" lor să fie însoțită de o adevărată petrecere populară cu mese întinse, cântece și dansuri. Această cruce era păstrată până la următorul seceriș ca un semn al protecției divine și al bunăstării.

În holde, intră de-acum secerătorile... dar la moară se duc încă, la măcinat, saci cu grâu din anul trecut. Cu făina asta și cu ultimele cireșe ale verii, pornim și noi să facem Tarte cu brânză și cireșe.

Pentru aluat avem nevoie de 500 g făină, un ou, 100 ml lapte călduț, un pătrățel de drojdie, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de ulei, un praf de sare și mirodenii, facultativ, se pot adăuga 4 lingurițe de cacao; iar pentru umplutură: 300 g brânză dulce, un ou, 4 linguri de zahăr, 50 g miez de nucă, 50 g alune, 200 g cireșe, 20 g stafide, unt.

Se pune la dospit drojdia, în care ai frecat o lingură de zahăr și ai presărat puțină făină. Când dă semne că se umflă, se va turna în ligheanul sau covata în care ai pus făina, oul, laptele călduț, restul de zahăr, un praf de sare, arome, ulei și cacaoa (dacă ați ales această variantă). Frămânți bine, nu chiar ca pentru cozonac, după care lași să crească, la loc cald. Brânza se amestecă bine cu un ou și cu zahărul.

Când aluatul a crescut, întinzi foi cât degetul mic. Se decupează cercuri cu o cană mai mică sau un pahar și se așază în forme de brioșă unse cu unt. Se înțeapă din loc în loc cu o furculiță, se presară stafidele și alunele, se așază în mijlocul fiecărui cerculeț umplutura de brânză și câte trei cireșe. Se presară miezul de nucă zdrobit, se introduc în cuptorul încins, se coc la foc mediu până ce aluatul a crescut și a devenit auriu. Se scot cu grijă ca să nu se sfărâme, se așază pe un platou, se lasă să se răcească cinci minute, apoi se servesc.

Sursa: Antena Satelor

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău