Rețeta zilei | Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

  • 08 Iulie 2017 15:59
Rețeta zilei | Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

La începutul secolului XX și în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendințele europene, preparatele tradiționale autohtone coexistând cu cele franțuzești, spaniole, italiene, germane sau slave. Iar toată această combinație năucitoare de ingrediente și gusturi micșora văzând cu ochii distanța dintre o Românie aflată în spațiul balcanic și o alta gata să accepte rafinamentul și luxul unei gastronomii occidentale, despre care s-a vorbit și care s-a gustat copios.

Constantin Bacalbașa, un fin cunoscător al vremurilor sale, face o radiografie a universului culinar românesc, surprinzând pentru curiosul cititor modern, rețete și tehnici de preparare mai vechi sau mai noi, neaoșe sau împrumutate. Capitolul despre supe (la această categorie sunt incluse nu doar supele, ci și ciorbele, borșurile sau consomeurile) face clar distincția între "zestrea culinară" românească și cea străină. Multe dintre rețetele tradiționale românești prezente în volumul "Dictatura gastronomică" au dispărut însă de ceva timp din rețetarul gospodinelor, astfel încât chiar și numai simpla lecturare a acestora reprezintă o reîntregire a peisajului gastronomic interbelic.
Iată și rețeta pe care v-o propun, adunată în cartea sa de jurnalistul mâncău:

Supă gospodărească

Taie mărunt: 125 g de morcovi, 120 g de napi, 50 g de praz, 25 g de ceapă, 50 g de varză. Să se topească 100 g de unt. În altă parte vei fi fiert 200 g de fasole albă, muiată din ajun; umple legumele cu doi litri și jumătate din apa în care a fiert fasolea. Să fiarbă o oră și jumătate, pe colțul mașinii. Leagă cu 200 g de smântână dublă și 80 g de unt. În momentul servirii, adaugi fasolea și pătrunjel sau asmățui tocat.

Sursa: antenastelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău