Rețeta zilei | Înghețată de casă

  • 27 Iunie 2018 16:09
Rețeta zilei | Înghețată de casă

Pe la anul 1930, "când era (stră)bunica fată", prin bucătăriile caselor cu ștaif din centru, ori prin gospodăriile mai răsărite de la mahala, înghețata se pregătea la ciubăr. Da, da, ați auzit bine. Anume acea piesă de instrumentar casnic!

Și că este așa, ne-a lăsat mărturie scrisă publicistul și "gurmandul de geniu" Constantin Bacalbașa, în a sa "Dictatură gastronomică" (la reeditarea căreia m-am învrednicit într-o vară trecută). Pentru deliciul textului (și-al înghețatei) vă dau și eu rețeta bacalbașiană (de-o fi existând cuvântul! - de nu, îl inventăm noi).

"Pune într-o tingire sau cratiță bine smălțuită un litru de lapte și o jumătate de baston de vanilie, 375 g zahăr, 7 gălbenușuri. Amestecă totul, pune la foc și amestecă mereu cu o lingură de lemn, ca să nu se taie până începe a se îngroșa (când începe a face bobițe pe deasupra, deșart-o în castron); lasă să se răcească, pune în sorbetieră, acoperă cu capacul ei (să nu o umpli). Așezi sorbetiera într-un ciubăr cu gheață și sare și începi a învârti. După 10 minute, descoperi sorbetiera și dezlipești cu o lopățică de lemn crema care începe a se lipi de pereții sorbetierei. Scutură puțin, acoperă, lasă să stea câteva minute, învârtește iar 10 minute, descoperă, dezlipește, scutură, acoperă iarăși și urmează astfel până ce toată crema (sau siropul) se va fi prins. Pe când faci această operație, trebuie să ai grijă de a scoate cepul de la ciubăraș, ca să curgă apa și să adaugi gheață tăiată bucățele și sare. Când înghețata este gata, scoți iarăși toată apa din ciubăr, acoperi toată sorbetiera cu gheață, scoți fașa din mijlocul vasului ce conține înghețata, acoperi cu un șervet și o lași la un loc răcoros, până ce o dai la masă".

Deși metoda pare oarecum primitivă, este și astăzi sigură pentru pregătirea în casă a înghețatelor care să ne răcorească zilele toride de vară... Măcar știm sigur că nu vor fi pline de e-uri și conservanți!

- rețetă din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări” de Constantin Bacalbașa. cu o prefață și adnotări de Simona Lazăr (Editura Cartex, 2009)

Sursa: Antena Satelor

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău