Rețeta zilei | Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați
-
21 Mai 2018 17:17
Unele credințe populare stabilesc începutul verii chiar de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena (21 mai). Tot această zi trebuie privită ca dată-limită la care se mai pot semăna terenurile cu porumb, ovăz și mei.
Recoltele de peste vară fiind foarte importante, gospodarii se feresc să mai lucreze de Constantin și Elena, ca să nu li se prăpădească câmpurile în incendii, inundații sau ciugulite de păsările cerului. Acestea din urmă devin foarte active, căci de acum încep a învăța puii să zboare.
O poveste populară spune că soarele a apărut dintr-un ou. Cu foarte multă vreme în urmă, un om avea un ou pe care-l ținea mereu încuiat într-o ladă. Într-una din zile, pe când era plecat cu treburi, vecinul a intrat în casă și a scos oul. De atunci se spune că acesta s-a transformat în soarele ce arde pe cer vara și coace recoltele.
Tradiția populară mai spune că este mare păcat să furi ouă, iar cei care trec peste această interdicție vor avea parte de șapte ani de sărăcie, necazuri și boli, iar norocul lor se va micșora din ce în ce mai mult, până va deveni cât un... ou. Este bine să mănânci un ou înainte de intrarea în post ca să ți se pară mai ușor de respectat înfrânările alimentare.
Tot un ou se pune și în fața boilor care pleacă la primul arat, ca să nu li se pară munca prea istovitoare.
Primul ou pe care-l face vreo găină neagră trebuie mâncat pe dată, căci se crede că astfel sunt alungate toate farmecele. Ca să fie păstrate pentru mai mult timp, ouăle se acoperă cu făină sau cenușă. Uneori gospodinele găsesc într-un ou două gălbenușuri și tare mult se bucură, căci este semn de belșug și spor.
Ciorba de pasăre cu ouă fierte, pentru masa de Sfinții Împărați - rețeta
Ca sa rămânem în poveste, azi vom gati o ciorba de pasare de curte, cu ouă fierte.
Ai trebuinta de: o pasăre de un kilogram, 200 g morcovi, 2.500 ml apă, 150 g țelină, 150 g păstârnac, 500 g roșii, 100 g ardei gras, 250 g ceapă, 50 g pastă de tomate, borș, o mână de orez (facultativ), ulei, tarhon, sare, piper și câte un ou pentru fiecare mesean.
Într-o tigaie cu ulei încins se înăbușă legumele date pe răzătoare (morcovi, țelină, păstârnac) sau tocate (ardeiul gras). Ceapa se pune la fiert în oala cu apă clocotită, împreună cu puiul porționat și legumele călite. Se ia spuma, iar când carnea este fiartă, se scoate și se dezosează.
În oală se pun orezul fiert separat, carnea de pui, roșiile tocate foarte mărunt (se poate folosi suc de roșii), pasta de tomate, sare și piper.
Se toarnă borșul fiert separat și se mai lasă să fiarbă.
Se fierbe aparte apa cu sare și otet, se iau ouale, se sparg și se pun unul câte unul în apa care fierbe, la foc potrivit, cu grija sa nu se sparga galbenusul și sa nu se risipeasca albusul. Facem, cu alte cuvinte, ochiuri romanesti. Înainte de a da vasul cu ciorba de pe foc, se adauga și aceste ouă fierte.
Se servește cu tarhon din belșug, proaspăt tăiat, având grija de a pune în fiecare castron și câte un ou fiert.
Sursa: Antena Satelor