REȚETA zilei: Sos roșu de însoțit legumele, în post

  • 23 Aprilie 2016 19:50
REȚETA zilei: Sos roșu de însoțit legumele, în post

Sunteți în căutarea unei retete romanesti de sos? Atunci o să vă fie de folos ideile culese dintr-o carte de retete romanesti publicată acum 95 de ani!

La scurtă vreme după întemeierea României Mari și după încheierea primului mare război, lumea intra în normalitate și, ca semn că așa era, începuseră a se publica din nou acele cărți trebuitoare pe vreme de pace. Cum ar fi, de exemplu, cărțile de bucate… Maria General Dobrescu, inspectoarea generală a învățământului casnic, avea să-și facă mâna, cum am zice, publicând o cărțulie cu rețete strânse din toate provinciile țării reîntregite. I-a zis… „Bucătăria sătencei” și, tipărită fiind în 1920, avea să ceară noi și noi tiraje.
 
Fiind acuma zi de post și voind a face – și eu și dumneavoastră – bucate care să respecte canoanele acestui timp, am răsfoit cărticica despre care vă spusei și-am descoperit câteva rețete interesante. Așa, am aflat indicațiile acestui sos – de post – de adus la masă cu pifteluțe de cartofi, cu cartofi fierți, copți sau prăjiți, ca și cu alte legume, cum vă este placul și gustul.
 
Pentru un sos după rețeta de acum 95 de ani, se prăjește o ceapă tăiată mărunt, în ulei sau grăsime, se adaugă o linguriță de făină care se rumenește, se colorează cu puțină boia ori zeamă de pătlăgele roșii, se umple cu o lingură de apă, se lasă să fiarbă.
 
I se adaugă la sfârșit puțin oțet sau zeama de la o lămâie, ori puțină zeamă de aguridă, zeamă de măcriș ori zeamă de pătlăgele roșii fierte. Această zeamă se îndulcește puțin cu o jumătate de linguriță de zahăr sau miere.
 
Dacă nu avem nici una, nici alta, se fierbe în zeamă: un morcov, un păstârnac și o ceapă, care îndulcesc și-i dă gust bun.
 
Sursa: antenasatelor.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău