REȚETA zilei: Curcan fript

  • 07 Aprilie 2016 17:01
REȚETA zilei: Curcan fript

Curăță un curcan bine hrănit, îl sară și îl lasă să stea vreo 4 ore, ungându-l în interior și în exterior cu sare și unt proaspăt. Apoi, având pregătite castane coapte în spuză și curățite, ca vreo 3 litre, 1 litră orez, dat în unda zamei de carne, amestecat cu acele castane la un loc cu puțină sare, 20 dramuri zahăr pisat, 5 dramuri…

Curăță un curcan bine hrănit, îl sară și îl lasă să stea vreo 4 ore, ungându-l în interior și în exterior cu sare și unt proaspăt. 

Apoi, având pregătite castane coapte în spuză și curățite, ca vreo 3 litre, 1 litră orez, dat în unda zamei de carne, amestecat cu acele castane la un loc cu puțină sare, 20 dramuri zahăr pisat, 5 dramuri scorțișoară pisată și cernută.

Cu toate acestea se umple acel curcan, să pune pe o tavă unsă cu unt, ungându-se și curcanul pe deasupra să fie chiar gras și pui să se frigă; îl dai întreg la masă, tăindu-l cum să găsește în felii pieptul și picioarele, fără a le despărți, ca să nu cadă.

 

- rețetă din  „Cea mai nouă carte de bucate a bucătăriei române, franceze, germane și maghiare”, de J.C. Hințescu (Brașov, 1874), cuprinsă în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.

 

Dram - Veche unitate de măsură pentru greutate și capacitate, în Țara Românească (3,18 g, respectiv 3,22 cm) și în Moldova (3,23 g, respectiv 3,80 cm).

Litră - Măsură de capacitate sau de greutate egală cu un sfert de litru sau de kilogram.

Sursa: antenasatelor.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
30,24
Nori împrăștiați
Umiditate:51 %
Vint:1,54 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău