REȚETA zilei: COZONAC al Maicii Șofronia de la Agapia

  • 27 Aprilie 2016 16:32
REȚETA zilei: COZONAC al Maicii Șofronia de la Agapia

"Din secretele bucătăriei mănăstirești", vă prezentăm cozonacul de paști, după rețeta Maicii Șofronia de la mănăstirea Agapia.

Ingrediente: 1 kg. făină, 20 gălbenușuri de ou, 5 albușuri, 1 linguriță rasă sare, 300 g. zahăr, 1 pahar și 3/4 unt propaspăt, 1 baton de vanilie, 200 g. stafide, 1/3 coajă rasă de la 1 portocală, 1/2 coajă rasă de la 1 lămâie, zeama de la 1 lămâie, rom sau esență de rom, 1/2 l. lapte (cât cuprinde făina), 30 g. drojdie, migdale pentru ornat (după preferință).

Mod de preparare: Făina se cerne, se scot 2 pahare cu făina din cantitatea totală și se pun într-o strachină. Se pun la fiert 2 pahare cu lapte, dupa ce a fiert se lasă să se răcească circa 5 minute. Se face o adâncitură în făina din strachină și se toarnă laptele puțin câte puțin, amestecând cu o lingură de lemn ca să nu apară cocoloașe. Trebuie să obțineți o compoziție ca o smântână mai groasă.

Într-un castron se pune drojdia în lapte, se adaugă o lingură de făină, un galbenuș și 1/2 lingurițî cu zahăr tos. Se amestecă totul bine până se face și această compoziție ca o smântână și se lasă la loc călduț. Trebuie să crească în aproximativ 10-15 minute (dacă drojdia este bună); dacă nu, se lasă puțin mai mult.

Se ia coca din strachină, se pune în covată, se adaugă drojdia care a crescut, se omogenizează întâi cu o lingură de lemn apoi se adaugă restul de faină puțin câte puțin. Se toarnă apoi 1/2 pahar cu lapte călduț, obținându-se o compoziție ca o smântână mai groasă care se frământă bine, apoi se acoperă și se pune să crească la loc cald.

Se ia zahărul pisat și se toarnă peste gălbenușuri (acestea se amestecă cu sarea încă din ajun, ca să se îngălbenească bine), se freacă până se fac ca o pastă. Se adaugă coaja rasă de lămâie și portocală și se amestecă toate cu aluatul pus la cald în covată. Se frământă mai departe, se adaugă vanilia și romul, ungându-vă din când în când mâinile cu unt topit. Pe parcurs se trage aluatul de cate-o parte și se unge și covata cu unt topit. Aluatul trebuie frământat și bătut timp de cel puțin o oră, până se termină tot untul, în afara de 1/2 pahar care a ramas netopit și care se adaugă bucățele în aluat, înainte de a pune albușurile.

Albușurile se bat spumă, se pun în aluat și se amestecă bine. Covata se pune la loc cald, nu fierbinte și se lasă, acoperită cu lucruri groase, timp de macar 2 ore. În acest timp aluatul ar trebui să se ridice.

Se ung formele de cozonac cu unt topit. Se acoperă fundul și pereții formei cu o hârtie cerată unsă și ea cu unt (în înălțime această hârtie nu trebuie să depășească marginile formei); nu se fac îndoituri hârtiei. Pe o masă curată, unsă cu puțin unt sau untdelemn, se ia din aluat câte o bucată potrivită pentru o formă, se adaugă stafide și se pune în formă (se umple forma până la jumătatea înălțimii). Formele umplute se acoperă și se lasă la loc cald ca să mai crească aluatul.

Cand aluatul a crescut destul, se ung cozonacii cu un amestec facut dintr-un galbenus cu putin zahar. Dupa preferinta, se pot presara migdale curatate si taiate feliute subtiri.

Formele se dau la cuptor, la foc mic (ca sa mai creasca aluatul). Apoi se da focul iute si se lasa cozonacii 1 ora, incercandu-i din cand in cand.
Daca formele sunt usoare, cozonacii sunt copti in aproximativ 1 ora. Se ia o patura, se pune deasupra o bucata mare de hartie si cand se scot cozonacii din forme se rostogolesc pe aceasta hartie ca sa iasa uniform. Apoi se presara cu zahar pudra ca sa nu se usuce.

Secrete:

* făina trebuie să fie de foarte bună calitate și mai ales, să fie veche (1 an)
* scoateți germenele din gălbenușuri (acesta conține aceleași substanțe ca și albușul care pot strica aluatul)
* după ce se scot din forme, cozonacii nu se așează unul lângă altul
* pe tot parcursul pregătirii cozonacilor în bucătărie trebuie să fie foarte cald
* când se pune aluatul în forme, în bucătărie trebuie să fie liniște, o ușă trântită sau un alt zgomot puternic poate însemna căderea aluatului.

Sursa: crestinortodox.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău