Resturile unei rachete au căzut în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău nu confirmă informațiile. La fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii

  • 25 Septembrie 2023 17:21
Resturile unei rachete au căzut în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău nu confirmă informațiile. La fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii

Fragmente dintr-o rachetă sol-aer ar fi căzut noaptea trecută în satul Chițcani din raionul Căușeni, localitate aflată sub controlul administrației separatiste transnistrene. Potrivit presei din regiune, care îl citează pe copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, ar fi vorba despre fragmente ale unei rachete sovietice de tip S-300, fabricată în 1968. Autoritățile de la Chișinău nu confirmă informațiile, dar susțin că la fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Ministrul Apărării Anatol Nosatâi susține că deoarece incidentul privind rămășițele unei rachete ar fi căzut în zona necontrolată de autoritățile de la Chișinău se încearcă verificarea detaliile prin intermediul mecanismelor existente în zonă, și când vor fi mai multe informații vor fi anunțate, transmite Radio Chișinău.

Presa din regiunea transnistreană scrie că fragmente ale unei rachete sovietice de tip S-300 au căzut în satul Chițcani, situat pe malul drept al Nistrului, în preajma orașulu Tighina, dar controlat de administrația de la Tiraspol. Localnicii ar fi auzit o explozie. Potrivit administrației din stânga Nistrului, nu au fost înregistrate victime sau pagube. Administrația de la Tiraspol nu precizează care ar putea fi originea rachetei.

Ministerul Apărării de la Chișinău, precum și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, notează că la fața locului s-au deplasat observatori militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

„La această etapă, nu este clară originea obiectului identificat și nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia. Autoritățile statului vor continua să țină publicul informat pe măsură ce primim mai multe informații verificate cu privire la acest incident”, a spus Vodă.

Ministrul Apărării Anatol Nosatâi susține că deoarece incidentul privind rămășițele unei rachete ar fi căzut în zona necontrolată de autoritățile de la Chișinău se încearcă verificarea detaliile prin intermediul mecanismelor existente în zonă, și când vor fi mai multe informații vor fi anunțate.

„Cu regret de la începutul războiului noi am avut mai multe incidente de survolare a spațiului aerian al Rep. Moldova. Au fost chiar și câteva cazuri de cădere a rămășițelor de la rachetele care au survolat spațiul nostru. Constat că în aceste cazuri nu am avut pierderi de vieți omenești ceea ce este bine, dar acest lucru justifică încă odată că Federația Rusă în atingerea obiectivelor sale strategice nu ia în considerație teritoriile naționale, doar încearcă să aducă mai multe distrugeri infrastructurii dar și cetățenilor din Ucraina”, a menționat Nosatâi. 

Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul Mihai Isac reiterează importanța identificării unor soluții tehnice pentru securizarea întregului spațiu aerian al Rep. Moldova, inclusiv al regiunii aflată în afara controlului autorităților de la Chișinău. Este un semnal de alarmă pentru ceea ce se poate întâmpla subliniază analistul.

„Faptul că autoritățile de la Chișinău nu au acces în regiune pentru a investiga prejudiciază ancheta, având în vedere că nu putem avea încredere în concluziile unui unor reprezentanți ai unui regim care susține forțele militare invadatoare. Vom vedea și rapoartele autorităților ucrainene. Dar era doar o chestiune de timp până când un astfel de incident se întâmpla în estul Rep. Moldova având în vedere furia și agresivitatea ofensivei militare ruse. Partea ucraineană are tot dreptul să se apere”, a menționat Isac.

Amintim că și anterior fragmente de rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov a fost convocat de mai multe ori la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene unde i s-a înmânat o notă de protest.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău