Restricțiile la granițe impuse de unele state au mers ''prea departe'', atenționează un comisar european

  • 23 Februarie 2021 16:28
Restricțiile la granițe impuse de unele state au mers ''prea departe'', atenționează un comisar european

Comisia Europeană a făcut apel marți la șase state membre să relaxeze restricțiile impuse în mod unilateral la frontiere în vederea combaterii COVID-19, în încercarea de a ajunge la o abordare coordonată mai puțin restrictivă în ce privește circulația bunurilor și persoanelor în blocul Celor 27, relatează Reuters.

Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Suedia și Ungaria au zece zile să justifice restricțiile care au mers "prea departe", a afirmat comisarul pentru justiție Didier Reynders.

"Întoarcerea la o abordare coordonată a tuturor măsurilor luate în ce privește libera circulație a persoanelor și bunurilor în Uniunea Europeană reprezintă o necesitate", a subliniat oficialul european.

În lipsa unei abordări coordonate a tuturor celor 27, "riscăm divizări și perturbarea liberei circulații, precum și a lanțurilor de aprovizionare, ceea ce am putut vedea și în ultimele săptămâni", a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

În ce-l privește, ministrul german pentru Europa, Michael Roth, a luat apărarea deciziei țării sale de a impune restricții la granițe, pe fondul raportării apariției în state învecinate a unor noi tulpini de coronavirus considerate mai contagioase.

"Aceste măsuri creează evident presiuni masive în regiunile de graniță, asupra lucrătorilor transfrontalieri și a transportului de bunuri și pieței unice, dar protejarea cetățenilor noștri este primordială", a declarat ministrul german, înaintea discuțiilor cu omologii săi europeni.

Acesta a menționat, potrivit dpa, că situația de la granițele țării sale cu Republica Cehă și cu Austria s-a calmat semnificativ după ce au avut loc consultări și a dat asigurări că toate măsurile luate de Germania au respectat reglementările acordului de la Schengen.

"Mai întâi, vreau să resping acuzația că nu am respectat legislația UE. (...) Le-am explicat clar partenerilor noștri că dorim să eliminăm acest regim de control la granițe cât mai curând posibil", a mai spus Roth, potrivit dpa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău