Restricțiile în Europa se extind din cauza numărului mare de cazuri noi. Suedia și Germania, record de morți

  • 14 Ianuarie 19:45
Restricțiile în Europa se extind din cauza numărului mare de cazuri noi. Suedia și Germania, record de morți

Cifrele noilor infectări și ale deceselor asociate COVID-19 în Europa înregistrează noi maxime. Germania a raportat un nou record de decese, la fel și Suedia care are o rată a mortalității în creștere, transmite Digi24.ro.

În acest context, tot mai multe state impun noi restricții antiepidemice sau le prelungesc pe cele deja adoptate și continuă campaniile de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2.

Suedia, vârf al deceselor din cauza Covid-19

Suedia a înregistrat, din nou, un vârf al deceselor, din cauza COVID 19. În numai 24 de ore, regatul a anunțat peste 6.500 de infectări cu noul coronavirus, la o populație de 10 milioane de locuitori. În același timp, rata mortalității este cea mai mare dintre țările nordice, ca număr de raportat la întreaga populație, 351 în numai 24 de ore și 10.000 în total.

Suedia nu are restricții majore, în continuare, însă autoritățile de la Stockholm au recunoscut că se confruntă cu o criză sanitară. La capitolul vaccinare, Suedia a administrat aproximativ 80.000 de doze, de la începutul programului, la sfârșitul lui decembrie. Totuși, câteva regiuni din Suedia păstrează vaccinul pentru a putea să administreze și o a doua doză, lucru pe care acum Agenția de Sănătate Publică nu îl recomandă.

Nou record de morți și în Germania

Germania a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.244 de decese asociate COVID-19, număr ce depășește ultimul record, de 1.188 consemnat vinerea trecută, în timp ce numărul noilor cazuri de infectare este de 25.164. Recordul de infectări a fost raportat pe 18 decembrie, cu 33.777 de cazuri. Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 în această țară cu circa 83 de milioane de locuitori era joi de 758.093, informează AFP, citată de Agerpres.

Directorul institutului german de boli infecțioase Robert Koch (RKI), Lothar Wieler, și-a manifestat îngrijorarea față de noile tulpini de coronavirus detectate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, dar a apreciat că pandemia poate fi adusă sub control până la finele acestui an, cu condiția însă ca un număr suficient de cetățeni să fie dispuși să se vaccineze.

Italia a prelungit starea de urgență, cu înăsprirea unor restricții

Italia a anunțat 507 decese zilnice în ultima raportare, depășind pragul de 80.000 de decese asociate COVID-19, și 15.774 de noi infectări. Guvernul de la Roma a prelungit miercuri seară starea de urgență până pe 30 aprilie, unele restricții fiind înăsprite. Este menținută interdicția de circulație între orele 22:00 și 05:00, rămân închise școlile, cinematografele, piscinele, iar barurile și restaurantele pot fi deschise cel mult până la ora 18:00, mai scrie sursa citată. 

Marea Britanie introduce test negativ obligatoriu la intrarea în țară

Marea Britanie, unde noua tulpină mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 a provocat o creștere puternică a numărului cazurilor de COVID-19, a spitalizărilor și deceselor, are sistemul sanitar copleșit de valul de internări, spitalele fiind în plus nevoite să improvizeze morgi de urgență pentru pacienții uciși de COVID-19, iar un nou record de decese, de 1.564, a fost înregistrat miercuri. Începând de luni, 18 ianuarie, este obligatoriu un test COVID-19 negativ la intrarea în țară, măsură de precauție luată de guvernul de la Londra pentru a evita importarea și a altor mutații ale coronavirusului, precum cele din Africa de Sud sau Brazilia.

Pe de altă parte, Marea Britanie a luat un avans considerabil față de UE în privința vaccinării, reușind până miercuri să vaccineze peste 2,6 milioane de persoane.

În Irlanda, jumătate din cazurile noi confirmare sunt cu tulpina din UK

În Irlanda mai mult de jumătate din noile cazuri de COVID-19 confirmate sunt cu tulpina britanică, ce a provocat și în această țară o creștere a numărului cazurilor de infectare. Guvernul de la Dublin a estimat că până la sfârșitul lunii septembrie circa 80% din populația irlandeză va fi vaccinată.

Guvernul din Franța ar urma să anunțe noi restricții sociale

O tendință ascendentă a infectărilor există și în Franța, deși nu se observă o explozie a noilor infectări, cu 23.852 de noi cazuri anunțate miercuri și 232 de noi decese. Cu toate acestea, guvernul de la Paris nu are în vedere un nou lockdown, dar este așteptat să anunțe joi noi restricții sociale. A fost conceput și un plan pentru testarea lunară pentru COVID-19 a cel puțin un milion de elevi și profesori, în contextul îngrijorărilor provocate de mutația britanică a coronavirusului, care, pe lângă faptul că este mai contagioasă, infectează de asemenea în măsură mai mare copiii față de variantele coronavirusului cunoscute anterior.

Portugalia intră într-un nou lockdown pentru o lună

Începând de vineri, Portugalia reintră în lockdown pentru cel puțin o lună, ca urmare a creșterii exponențiale a cazurilor pozitive de COVID-19 și deceselor, joi fiind a șasea zi consecutiv când s-au înregistrat peste o sută de decese. Această țară cu peste 10 milioane de locuitori are în prezent 116.328 de cazuri de COVID-19 active, care pun o mare presiune pe spitale, unde sunt internați 4.240 de bolnavi infectați cu coronavirus, dintre care 596 la ATI. Autoritățile au dispus amânarea tuturor intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgente. Școlile rămân însă deschise.

Austria rămâne în carantina, dar redeschide școlile pe 25 ianuarie

Austria se află în continuare în lockdown, cu sectorul HoReCa închis până cel puțin până pe 24 ianuarie. Școlile vor fi redeschise pe 25 ianuarie, dar cu unele limitări. În pofida restricțiilor, miercuri au fost raportate circa 2.000 de infectări și 49 de decese.

Rusia ar urma să înceapă vaccinarea în masă a populației

În Rusia, primarul capitalei Moscova, Serghei Sobianin, a dispus joi redeschiderea școlilor începând de luni, dar menținerea încă cel puțin o săptămână a restricțiilor antiepidemice. El a susținut că vacanța de sărbători a diminuat numărul infectărilor, dar este contrazis de statisticile oficiale, care pentru joi au dat 5.893 de noi cazuri de COVID-19 la Moscova, cel mai ridicat bilanț după 1 ianuarie, și 24.763 pe ansamblul Rusiei, în timp ce progresează campania de vaccinare

Rusia va începe vaccinarea în masă de săptămâna viitoare, la ordinul lui Vladimir Putin. Președintele rus vrea ca întreaga populație să fie imunizată cât mai repede cu vaccinul dezvoltat de țara sa, pe care îl numește "cel mai bun".

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sun
7
Mon
5
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău