Restituirea sumelor din bugetul asigurărilor sociale de stat plătitorilor de contribuții. Cine și cum poate beneficia

  • 11 Noiembrie 2022 17:25
Restituirea sumelor din bugetul asigurărilor sociale de stat plătitorilor de contribuții. Cine și cum poate beneficia

Casa Națională de Asigurări Sociale a aprobat Regulamentul privind restituirea sumelor din bugetul asigurărilor sociale de stat plătitorilor de contribuții.

Potrivit Bizlaw.md., plătitorii beneficiază de restituirea sumelor din BASS în situațiile de:

  • lichidare, suspendare a activității plătitorului;
  • înregistrarea în calitate de rezident al parcului pentru tehnologia informației;
  • scutire de plata contribuțiilor a persoanei fizice, care desfășoară activitate pe cont propriu;
  • achitare incorectă, transferare incorectă de instituția financiarară.

Restituirea mijloacelor din BASS se efectuează în baza cererii plătitorului. În caz de nedepunere a cererii privind restituirea mijloacelor din BASS, excedentul sumelor plătire în plus se lasă în contul stingerii obligațiilor ulterioare.

Restituirea se face cu condiția că plătitorul nu are restanțe față de BASS. În cazul în care plătitorul are obligații față de BASS, se asigură în mod prioritar stingerea acestora.  

Solicitarea restituirii sumelor din BASS se efectuează prin depunerea cererii la Casa Națională de Asigurări Sociale pe suport de hârtie cu aplicarea semnăturii olografe sau la adresa electronică [email protected], conform unui model stabilit în anexa Regulamentului. În cerere se indică, în mod obligatoriu, suma și se bifează motivul solicitării restituirii. În cazul efectuării transferului incorect de instituția financiară prin intermediul căreia plătitorul a efectuat achitarea obligațiilor față de BASS, cererea poate fi depusă de aceasta în formă liberă.

Cererea de restituire se acceptă după lichidarea tuturor restanțelor la toate clasificațiile economice de venituri ale BASS și, după caz, prezentării declarațiilor privind calcularea și utilizarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și a declarațiilor privind evidența nominală a asiguraților pentru toate perioadele de până la 1 ianuarie 2018 și a dărilor de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru perioadele după 1 ianuarie 2018, în cazul în care potrivit legislației a avut obligația prezentării acestora

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău