Responsabilii din teritoriu au prezentat rezultatele campaniei de recoltare a grâului, orzului și rapiței

  • 17 August 2023 13:12
Responsabilii din teritoriu au prezentat rezultatele campaniei de recoltare a grâului, orzului și rapiței

Rezultatele preliminare ale campaniei de recoltare a grâului, orzului și rapiței au fost prezentate astăzi de șefii Direcțiilor agricole raionale, întruniți într-o ședință online cu vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite MOLDPRES.

Potrivit șefilor de direcții, campania de recoltare a culturilor din categoria I a fost finalizată, iar în prezent sunt desfășurate lucrări de prelucrare a terenurilor și pregătirea acestora pentru semănarea culturilor de toamnă.

Conform datelor preliminare din teritoriu, productivitatea medie la hectar a culturilor din grupa I, inclusiv grâu, orz și rapiță, a fost diferită în regiunile țării, aceasta variind în funcție de condițiile meteorologice, tehnologiile aplicate de producătorii agricoli, materialul semincer utilizat.

De exemplu, agricultorii din Briceni au obținut o recoltă medie de 5,4 tone per hectar în cazul grâului de toamnă, 4 tone – la grâu de primăvară și 2,6 tone per hectar la rapiță. În cazul municipiului Cahul, productivitatea medie la grâu de toamnă a fost de 2,56 tone la hectar, orz de toamnă - 3,3 tone, rapița - 2 tone. Producătorii din Hâncești au înregistrat o productivitate medie de 4 tone per hectar la grâul de toamnă, 3 tone la orz și 2,5 tone la rapiță. 

În ceea ce privește culturile din grupa a II-a, cum ar fi porumbul și floarea-soarelui, responsabilii din teritoriu au raportat că în unele regiuni, în care condițiile meteorologice au fost favorabile, culturile se află în stare bună și foarte bună. Totodată, în anumite localități, porumbul și floarea soarelui au fost afectate de secetă. 

Vicepremierul Vladimir Bolea a mulțumit producătorilor agricoli pentru munca depusă. Totodată, el a îndemnat agricultorii din regiunile unde există sisteme de irigare, să le utilizeze cât mai eficient, pentru a crește productivitatea. Vicepremierul a mai afirmat că motorina destinată agricultorilor trebuie să ajungă cât mai rapid la aceștia și a solicitat Direcțiilor agricole raionale să se implice în informarea beneficiarilor privind procesul de distribuție a acesteia.

Potrivit datelor statistice, în acest an, în Republica Moldova suprafața însămânțată cu grâu a fost de 372,2 mii ha, de orz de toamnă și primăvară – 59,6 mii ha, iar de rapiță – 81,6 mii ha.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
4,96
Cer fragmentat
Umiditate:61 %
Vint:9,77 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău