Respins de ruși, vinul PURCARI ajunge la NASA

  • 01 Aprilie 2015 17:21
Respins de ruși, vinul PURCARI ajunge la NASA

Vinăria Purcari anunță încetarea colaborării cu o istorie de circa 55 de ani cu agenția rusă de explorare spațială ”Roskosmos”.

 Este vorba de încetarea livrărilor de vinuri moldovenești cosmonauților de pe Stația Orbitală Internațională.  Potrivit unui comunicat oficial al Vinăriei Purcari, deși livrările către ”Roskosmos” nu au avut niciodată o pondere comercială importantă în structura de vânzări a companiei, Moldova a fost întotdeauna mândra că vinurile sale sunt o sursă sigură de eritrocite pentru participanții la programele spațiale ale Federației Ruse.

În același timp Vinăria Purcari anunță despre lansare cu succes a unui test pilot,  lansat în parteneriat cu NASA, pentru livrarea vinurilor ZGOP către agenția americană. ”Colaborarea cu NASA este mai mult decât o onoare. Este o confirmare a calității indisputabile a vinurilor de Purcari, dar si a experienței cosmo-nutriționiștilor din Moldova. Este bine știut că în perioada sovietică, întreaga industrie cosmo-alimentară își avea baza în Moldova, iar experiența noastră este neîntrecută în lume”, spune Sorin Bălănel, director Marketing la Vinăria Purcari.

NASA și-a exprimat interesul în colaborarea cu vinăria din Moldova, datorită experienței de peste 50 de ani pe care aceasta o are în producerea nutriției certificate ZOGP. Institutul moldovenesc de Microbiologie și Biotehnologie conduce unul dintre cele mai vechi programe de elaborare a produselor alimentare spațiale, lansate în 1960, cu un an mai devreme de primul zbor uman pe orbită, se mai spune în comunicatul citat.

Amintim că Negru de Purcari, ediția Gagarin, a fost o componentă stabilă în rațiile cosmonauților sovietici din 1961, în baza unor formule avansate elaborate de cercetătorii de la Institutul Național de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM. Gama de vinuri Purcari, care poartă autentificarea oficială ZGOP (Zero Gravity Optimized Products) – este produsă și împachetată conform unei tehnologii speciale, cosmodinamice, pentru a rezista unui mediu cu gravitație zero. Vinurile de Purcari reprezentau și sursa principală de eritrocite și, prin urmare, de hemoglobină a cosmonauților, ce reduce riscul anemiei în spațiu.

Detalii aici
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău