”Requiem pentru Bucea”, spectacol-manifest despre ororile războiului din Ucraina, va fi prezentat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. Dumitru Crudu: Oglindim în poeziile noastre cazuri concrete, destine de oameni concreți

  • 05 Mai 2022 14:29
”Requiem pentru Bucea”, spectacol-manifest despre ororile războiului din Ucraina, va fi prezentat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. Dumitru Crudu: Oglindim în poeziile noastre cazuri concrete, destine de oameni concreți

”Requiem pentru Bucea”,  un spectacol-manifest care relatează despre ororile războiului din Ucraina, va fi prezentat la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, pe 9 mai. Inițiatorul proiectului este scriitorul Dumitru Crudu potrivit căruia orașul Bucea a devenit un simbol al cruzimii, și atrocităților comise de soldații ruși în Ucraina. 

”La originea proiectului au stat poeziile scrise la Atelierul ”Vlad Ioviță”. Oglindim în poeziile noastre cazuri concrete, destine de oameni concreți. Am scris poezii despre o fetiță căreia o bombă i-a tăiat un picior, despre mame siluite în fața copiilor sau bătrâni rămași fără case. 

În cadrul spectacolului, autorii vor recita poezii din Rep. Moldova, Ucraina și România.

”Nu va fi un simplu recital. Va fi chiar un spectacol de teatru cu decor, cu scenografie. Va exista și un ecran video pe care vor fi proiectate imagini de la războiul din Ucraina. Spectacolul va începe chiar din stradă.

Bucea este de fapt un nou Auschwitz, al rușilor. Bucea a devenit de fapt un simbol al cruzimii rusești, al decăderii umane și al înjosirii umane, dar și al suferinței. Am numit spectacolul ”Requiem” în memoria victimelor torturii și cruzimii rusești.”

Crimele comise de armata rusă în Ucraina sunt similare cu cele comise de armata sovietică în teritoriile ocupate în cel de-al Doilea Război Mondial, crime care nu au fost niciodată condamnate, susține Dumitru Crudu. ”Pentru că nu au fost condamnate, ăsta e un motivul pentru care acestea sunt repetate. Sperăm că măcar de data aceasta vor fi condamnate. Da, războiul e în desfășurare. E un război al cărui final încă nu îl cunoaștem. Noi credem că victoria va fi de partea lumii civilizate, valorilor democratice, de partea adevărului și dreptății”, mai crede Dumitru Crudu.

Spectacolul va fi prezentat pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” pe 9 mai, o dată aleasă nu întâmplător, susține autorul: ”9 mai a devenit o zi propagandistică, de ani de zile. De fapt e ziua când autoritățile ruse continuă războiul încheiat în 1945. Este pentru ei o ofensivă continuă. E o metodă de a intimida, de a domina lumea din jur. Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial nu a aparținuți doar rușilor, a fost o victorie a tuturor contra fascismului însă ei și-au adjudecat această victorie și o dau drept doar a lor.

Noi încercăm să le amintim că ei înșiși sunt noii fasciști ai lumii contemporane. Noul Hitler este acum Putin și ceea ce fac ei nu se deosebește cu nimic de ce au făcut fasciștii sau Stalin în Uniunea Sovietică.

Pe 9 mai am auzit că socialiștii și pro-rușii din Chișinău se pregătesc să iasă în stradă să sărbătorească. Victoria lor este îndoliată de lacrimile văduvelor din Ucraina, copiilor rămași fără părinți, uciși de soldații ruși. Bătrânii care și-au pierdut nepoții. Nu știu cum pot să sărbătorească în condițiile în care au ras pe fața Pământului orașe întregi.”

Spectacolul durează o oră și 20 de minute. Intrarea este gratuită în baza rezervării în prealabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău