Republica Moldova va trece la ora de iarnă. Cum ne afectează schimbarea vremii

  • 28 Octombrie 2023 11:40
Republica Moldova va trece la ora de iarnă. Cum ne afectează schimbarea vremii

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, Republica Moldova trece la ora de iarnă. Ora 3.00 devine ora 2.00. Chiar dacă în noaptea în care se face trecerea la ora de iarnă dormim cu o oră mai mult, schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, dereglări în secreția melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”, a precizat pentru IPN Carolina Zlenco, psiholog clinician.

Carolina Zlenco a precizat că trecerea la ora de iarnă poate provoca „stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală”.

Copiii sunt printre cei mai sensibili la schimbările orei, regimul lor de somn fiind perturbat atât la culcare, cât și la trezire. Oamenii în etate, la fel, sunt mai rigizi la modificarea orei de iarnă. În cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, organismul secretă în exces hormoni de stres, care pot crește tensiunea și pot favoriza apariția accidentelor vasculare cerebrale, a comunicat Carolina Zlenco.

Pentru a evita consecințele negative cauzate de schimbarea orei, specialistul recomandă persoanelor să se culce și să se trezească la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să fie respectată o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și este interzisă consumarea cafelei sau mâncarea ciocolatei cu cel puțin șase ore înainte de culcare.

Psihologul clinician recomandă, la fel, să fie date înapoi toate ceasurile din casă în seara dinaintea schimbării orei. Când persoana se va trezi dimineața, adaptarea la noua oră deja începe. Psiholog clinician propune duminică dimineața să fie deschise jaluzelele. Carolina Zlenco a precizat că este nevoie de aproximativ o săptămână sau chiar două pentru adaptarea la ora de iarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău