Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene si a Spaniei pentru gestionarea fluxului de refugiați

  • 16 Martie 2022 12:30
Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene si a Spaniei pentru gestionarea fluxului de refugiați

Securitatea din regiune și gestionarea fluxului de refugiați a fost discutată astăzi în cadrul vizitei la Chișinău a ministrului afacerilor externe, Uniunii Europene și cooperării al Regatului Spaniei, José Manuel Albares Bueno. Vizita la Chișinău a oficialului spaniol este una istorică, fiind prima a unui ministru spaniol de externe în ultimii 15 ani și a doua vizită în cei 30 de ani de relații bilaterale dintre Republica Moldova și Spania, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, oficialul de la Madrid a anunțat că până la sfârșitul acestei săptămâni un lot de ajutor umanitar din partea Spaniei va ajunge la Chișinău. 

Evoluțiile din regiune, războiul din Ucraina,  impactul crizei umanitare cauzat de acest război asupra Republicii Moldova, au fost subiecte discutate de vicepremierul Nicu Popescu la întâlnirea cu omologul său spaniol José Manuel Albares Bueno:  

”Am reiterat sprijinul ferm pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei. Condamnăm ferm acest război al Rusiei împotriva Ucrainei. In acest context știm bine ca populația noastră a oferit sprijin necondiționat cetățenilor ucraineni. Peste 300 de mii de refugiați au venit din Ucraina și aproximativ 100 de mii se află pe teritoriul țării noastre. Este o cifră foarte mare, reprezintă aproape 4 procente din populația țării noastre.  Evident că această situație creează mai multe complicații pentru Republica Moldova și pentru regiune per ansamblu. In ultimele zile lent numărul refugiaților continuă să scadă. Acest lucru se datorează inclusiv solidarității statelor europene în preluarea acelor refugiați care vor să intre în Uniunea Europeană”.

Ministrul de externe Nicu Popescu a mai spus că în pofida situației regionale care este una tragică, țara noastră continuă să promoveze reforma justiției, combaterea corupției, lupta cu crima organizată, acestea fiind domenii prioritare în continuare pentru autoritățile de la Chișinău.

”Am discutat cu domnul ministru despre aspirațiile europene ale țării noastre. Am menționat ca țara noastră vrea să adere la Uniunea Europeana prin prisma dezvoltării democratice. L-am asigurat ca procesul de reforme din tara noastră continua. Societatea noastră ne-a oferit un mandat ferm sa aducem tara noastră în Uniunea Europeana”

La final Nicu Popescu a amintit de comunitatea mare de moldoveni stabiliți în Spania și a afirmat că s-au purtat discuții în vederea încheierii unor acorduri în domeniul securității sociale și simplificării procesului de obținere a permiselor de conducere.

Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Albares Bueno, a apreciat efortul autorităților de la Chișinău și populației în gestionarea crizei refugiaților, a vorbit despre ajutorul umanitar care ar urma să ajungă la Chișinău până la finalul acestei săptămâni.  

”Din partea Uniunii Europene si a Spaniei am convenit asupra unui ajutor de  100 de milioane de euro. Deja au fost transmise 60 de milioane Rep. Moldova  pentru ajutor în domeniul energetic. Știm că aceste fonduri nu sunt suficiente pentru a depăși dramele și situația complicată de la frontiere. Spania va continua să colaboreze pentru a ajuta în această situație dificilă.

La moment sunt pregătite mai mult de 30 de tone de ajutor umanitar care la acest sfârșit de săptămâna vor ajunge în Rep. Moldova. La fel, am dispus din partea autorităților noastre un ajutor medical care va fi dispus aici în zilele următoare pentru a ajuta refugiații din țara.”  

Oficialul a anunțat despre disponibilitatea de a primi o parte din refugiații din Republica Moldova pe teritoriul Spaniei.

Amintim că Republica Moldova a stabilit relații bilaterale cu Regatul Spaniei la 31 ianuarie 1992. În prezent volumul comerțului bilateral între cele două state reprezintă circa 150 de milioane de euro pe an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău