Republica Moldova va plăti cu 50 de dolari mai puțin pentru gazul rusesc

  • 11 Noiembrie 2014 16:41
Republica Moldova va plăti cu 50 de dolari mai puțin pentru gazul rusesc

Republica Moldova va achita, de la 1 ianuarie, aproximativ 332 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă cu 50 de dolari mai puțin decât în prezent.

Astăzi la Chișinău compania Moldovagaz și gigantul rus Gazprom au semnat prelungirea contractului de livrare și de tranzit a gazului pentru anul 2015. 
 
Documentul semnat va asigura securitatea energetică a Republicii Moldova, a declarat ministrul Economiei, Andrian Candu. El a sugerat că de la 1 ianuarie și consumatorii din Republica Moldova vor plăti mai puțin pentru gaz.
 
”Înseamnă că stabilitatea pe care noi o urmăream în securitatea energetică este realizată luând în considerare mai ales și contextul regional. Vom fi foarte categorici în discuțiile și cu ANRE ca acaestă reducere de preț să se regăsească și în buzunarele oamenilor”, a declarat Andrian Candu.
 
Vicepreședintele consiliului de administrație al companiei Gazprom, Alexandr Medevedev, de asemenea a dat asigurări că livrările de gaz vor continua, precizând că prevederile contractului semnat corespund condițiilor de piață.
 
”Documentul semnat corespunde în totalitate condiuțiilor de paiță atât în ce privește tarnszitul gazului cât și prețul de livrare a acestuia. Acest lucru va permite Republicii Moldova să fie sigură că gazul va ajunge la consumatori în conformitate cu prevederile contarctului”, potrivit lui Alexandr Medevedev.
 
Republica Moldova nu are semnat un contract de livrare a gazelor rusești pe teritoriul său, acesta expirând în decembrie 2011. Autoritățile de la Chișinău și Moscova au prelungit de atunci periodic contractual vechi.
 
Negocierile asupra semnării unui nou contract între cele două părți sunt în impas după ce Moscova s-a arătat nemulțumită de faptul că Republica Moldova a semnat Pachetul energetic III al Uniunii Europene care interzice uneia și aceleiași întreprinderi să dețină concomitent monopolul în domeniul transportului și în cel al distribuirii gazelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău