Republica Moldova, un stat neutru, dar vulnerabil în fața Rusiei, a fost invitată la ultima reuniune a NATO

  • 07 Decembrie 2022 15:08
Republica Moldova, un stat neutru, dar vulnerabil în fața Rusiei, a fost invitată la ultima reuniune a NATO

Faptul că Republica Moldova, un stat neutru, dar vulnerabil în fața Rusiei, a fost invitată la ultima reuniune a NATO este o oportunitate pentru țara noastră. Totodată această reuniune semnifică și faptul problemele la nivel regional sunt percepute în comun, iar credibilitatea vizavi de R. Moldova și Ucraina crește tot mai mult, apreciază experții în securitate, transmite Radio Chișinău.

Reuniunea de la București a miniștrilor de Externe ai statelor NATO la care a fost invitată în premieră Republica Moldova a pus sub reflector situația complicată din Marea Neagră. Astfel, această întâlnire are scopul de a consolida comunicarea prin prisma parteneriatelor în contextul războiului din Ucraina și este oportună pentru R. Moldova, a subliniat directoarea executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Natalia Albu:        

„În cadrul reuniunii au fost discutate concret pachetele de suport care indirect sau direct afectează și Republica Moldova. Totodată, a fost discutat pachetul privind Balcanii de Vest, dar s-a discutat și despre acțiunile concrete privind cum să coordoneze mecanismul de gestionare a suportului infrastructurii critică, care de fapt ar putea direct să afecteze și un suport eficient pentru Rep. Moldova, pentru că noi suntem independenți de această infrastructură energetică. Considerăm că această reuniune a fost una oportună, în primul rând pentru faptul că
deja problemele care sunt la nivel regional sunt percepute în comun. Totodată, credibilitatea vizavi de Ucraina și Rep. Moldova crește datorită acestor reuniuni”,
a declarat Natalia Albu.

În Noul context regional, Alianța Nord Atlantică și-a revăzut strategia sa de securitate, iar la ministeriala de la București începe implementarea conceptului „apărarea înaintată” și fortificarea flancului Estic, a punctat comentatorul politic Ion Tăbârță:

„Odată cu această ministerială de la București începe implementarea acelui concept trasat la Madrid și anume apărarea înaintată. În 2022, după 12 ani, Alianța Nord Atlantică și-a revăzut strategia sa de securitate și a abordat un nou document reieșind din contextul că Federația Rusă este prima amenințare la adresa securității Europene și nu doar Europene. Aici s-a vorbit cu referire la sistemul de apărare antiaeriană, dar totodată s-a menționat și despre faptul cum NATO să-și fortifice flancul Estic”, a declarat Ion Tăbârță.

Expertului Igor Boțan, atrage atenția că extinderea NATO trebuie tratată specific, deoarece și a explicat că țările care se simt amenințate doresc să adere la NATO pentru că acestea întâmpină greutăți.

Subiectul „Moldova pentru prima dată la Summitul NATO: motive și efecte” a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice organizată de agenția de presă IPN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău