”Republica Moldova trece printr-un conflict de valori”

  • 12 Ianuarie 2016 12:02
”Republica Moldova trece printr-un conflict de valori”

Revista presei din 12 ianuarie 2016

Democrații au creat o nouă coaliție de guvernare la Chișinău, notează Adevărul. Din cei 56 de deputați care au format o nouă majoritate fac parte parlamentarii democrați, liberali, foștii comuniști și șapte liberal-democrați care au anunțat ieri că au decis să se alăture noii coaliții. Președintele PD Marian Lupu a declarat că miercuri va anunța candidatul la funcția de premier.

Timofti nu vrea la conducerea țării „persoane asupra cărora planează dubii de integritate”, titrează Timpul. După consultările de ieri cu partidele parlamentare, președintele Timofti a reiterat că în timpul procedurii de selectare a unui candidat la funcția de prim-ministru trebuie să țină cont de hotărârea Curții Constituționale din data de 22 aprilie 2013, potrivit căreia „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate”, precum și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcții de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Iurie Leancă și Eugen Carpov vor decide dacă votează viitorul Guvern abia după ce vor vedea Programul de Guvernare și candidatura viitorului prim-ministru, scrie Evenimentul Zilei.

Scriitorul Vasile Gârneț constată într-un editorial din Ziarul Național că în aceste momente asistăm la o tranzacție, pe scena politică moldovenească. N-a mai rămas aproape nimic din ceea ce moldovenii au ales și au delegat în parlament la alegerile din 30 noiembrie 2014. Acum parlamentul este dominat de cei aflați în zona în care se adună echilibriștii politici, trădătorii, șantajabilii, ezitanții, profitorii de toate culorile.

Republica Moldova trece printr-un conflict de valori, între schimbarea orientării pro-europene și menținerea la putere a marilor oligarhi și oameni politici pro-europeni, acuzați de corupție, furt și controlul instituțiilor statului, scrie analistul Iulian Chifu într-un editorial pe portalul deschide.md. Autorul  subliniază că ”reformele în legi și instituții funcționale duc la combaterea corupției, și ăsta e drumul european, în timp ce mersul sub pulpana Rusiei nu reclamă nici reforme, nici combaterea corupției și a furtului, ci doar un Tătuc care să împartă favoruri și bani din deturnarea resurselor statului. De aceea opțiunea de a combate “oligarhii” ignorând costurile reorientării strategice spre Rusia nu înseamnă decât sinucidere și consolidarea furturilor și a corupției pe viitor. Deci toate partidele pro-europene de la Chișinău trebuie să-și dea mâna pentru viitoarea majoritate, cu toți factorii de putere, inclusiv oligarhul de serviciu Vlad Plahotniuc, care, însă trebuie echilibrat în accesul la putere prin împărțirea funcțiilor între partide și, eventual, de respingerea candidaturii sale personale la funcția de premier al Republicii Moldova”.

Portalul economic mold-street.com informează că ANRE a depistat că o companie controlată de Moldovagaz a fost devalizată.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău