Financial Times: Republica Moldova și Uniunea Europeană se declară pregătite să-și aprofundeze cooperarea în sectorul apărării la un nivel fără precedent

  • 14 Mai 13:25
Financial Times: Republica Moldova și Uniunea Europeană se declară pregătite să-și aprofundeze cooperarea în sectorul apărării la un nivel fără precedent

Conform unei propuneri a UE, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare potrivit Financial Times, la care face referire Mediafax, Republica Moldova va spori schimbul de informații, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al blocului comunitar, măsuri care ar constitui cel mai profund pas formal de a lega apărarea națională de partenerii occidentali. Constituția țării proclamă "neutralitatea permanentă" și exclude apartenența la NATO.

Potrivit sursei citate, propunerea de "parteneriat în domeniul securității și apărării" cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova ar putea avea aceeași soartă ca Ucraina dacă se aliniază cu Occidentul.

În martie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că UE a oferit Moldovei același ultimatum ca și Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind "ori noi, ori Rusia". Lavrov a declarat că Moscova va "apăra" populația de etnie rusă din Moldova și că Chișinăul riscă "să calce pe urmele regimului de la Kiev".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile Maiei Sandu cu cele ale regimului nazist, o acuzație pe care Kremlinul a lansat-o și împotriva lui Volodimir Zelenski.

Republica Moldova a declarat anul trecut pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o "amenințare la adresa securității", a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește o parte din fondurile UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles ar urma să "consolideze" participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare. Republica Moldova va fi, de asemenea, integrată în "inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune".

Moldova și UE vor lua, de asemenea, măsuri pentru a "extinde domeniul de aplicare" și a crește nivelul de clasificare a informațiilor partajate, se arată în propunere.

De asemenea, parteneriatul va încerca să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva dezinformării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău