Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat Acordul de participare a țării noastre la Programul UE privind piața unică

  • 08 Septembrie 2023 14:24
Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat Acordul de participare a țării noastre la Programul UE privind piața unică

Republica Moldova a semnat Acordul de asociere pentru participarea la Programul UE privind Piața Unică. Aderând la acest Program, țara noastră a făcut încă un pas spre Piața Unică Europeană. Programul e conceput să pregătească atât sectorul privat, cât și instituțiile statului pentru regulile și standardele europene, oferind un cadru de finanțare mai coerent și mai agil pentru fortificarea capacităților de accesare a Pieței Unice Europene, transmite Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Acest lucru ne va permite să creștem capacitățile și standardele de corespundere la regulile pieței interne a UE, să consolidăm competitivitatea și sustenabilitatea IMM-urilor, să promovăm noi oportunități de afaceri și să dezvoltăm lanțurile valorice industriale, să asigurăm o funcționare eficientă a comerțului prin implementarea unor standarde europene și internaționale de înaltă calitate și să asigurăm un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și siguranța produselor, se arată în comunicat.

De asemenea, Programul pentru Piața Unică sprijină și promovează o cultură a inovației prin dezvoltarea ecosistemelor industriale capabile să încurajeze crearea start-up-urilor și dezvoltarea IMM-urilor existente, în special, prin promovarea noilor modele de afaceri, inclusiv în cadrul parteneriatelor europene între clustere și rețelele a organizațiilor de afaceri. Republica Moldova și-a exprimat interesul de a participa la două componente ale Programului: supravegherea pieței și competitivitatea IMM-urilor. 

De asemenea, pe lângă acces la instrumente financiare, aderarea la Program va oferi acces la expertiză, experiența și bune practici ale altor state, beneficiare ale Programului. 

Președinta Maia Sandu susține că acest program va contribui la pregătirea sectorului privat și a instituțiilor statului pentru regulile și standardele europene și va spori accesul la piețele europene pentru produsele și serviciile moldovenești.

Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în calea de integrare graduală a țării noastre în Piața Unică a UE și un angajament ferm pentru modernizarea și alinierea Republicii Moldova la normele europene. O economie competitivă și puternică înseamnă locuri de muncă bine plătite acasă și standarde de viață mai înalte pentru cetățeni”, a menționat Maia Sandu, transmite Președinția.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
7
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău