Republica Moldova și Ucraina trebuie să-și continue cursul european

  • 20 Noiembrie 2014 14:43
Republica Moldova și Ucraina trebuie să-și continue cursul european

Președinții Poloniei și Ucrainei, Bronislaw Komorowski și Petro Poroșenko, aflați astăzi la Chișinău, au declarat că Republica Moldova și Ucraina trebuie să-și continue cursul european, în pofida provocărilor interne și externe.

Vizita președintelui polonez și ucrainean la Chișinău are loc cu numai zece zile înainte de alegerile parlamentare care vor avea în Republica Moldova pe 30 noiembrie. 
 
Președintele polonez Bronislaw Komorowski a dat asigurări că Varșovia va continua să sprijine parcursul european al Kievului și Chișinăului, subliniind beneficiile apropierii de spațiul vestic.
 
”Polonia, dar și cetățenii săi, sunt mai siguri și mai bogați. Am avut un succes darorită faptului că ne simțim mai siguri în NATO și ne dezvoltăm în baza unor reguli logice care sunt recomandate de Uniunea Europeană”, a menționat Bronislaw Komorowski.
 
La rândul său, președintele moldovean Nicolae Timofti a subliniat că Republica Moldova se confruntă în prezent atât cu provocări interne, cât și externe menite să împiedice apropierea țării de Uniunea Europeană. În acest context, el s-a referit la importanța alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.
 
”Pericolul există din partea altor țări, dar noi suntem obligați să îndeplinim programele privind realizarea Acordului de asociere. Sunt sigur că  vom reuși, însă foarte mult depinde de alegerile din 30 noiembrie”, a declarat Nicolae Timofti.
 
În context, liderul ucrainean Petro Poroșenko a declarat că, ținând cont de conjunctura regională  complicată, țara sa nu are altă alternativă decât integrarea europeană . El a menționat că autoritățile de la Kiev vor face tot posibilul pentru ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene.
 
”Războiul nu trebuie să provoace stagnarea reformelor. În acest scop am elaborat strategia prezidențială 2020 a cărei realizare îi va permite Ucrainei să ajungă la nivelul la care să poate cere să devină membru al Uniunii Europene. Este misiunea mea în calitate de președinte ca Ucraina să poată solicita statutul de membru al Uniunii Europene”, a declarat Petro Poroșenko.
 
Experții de la Chișinău constată că vizita președinților ucrainean și polonez reprezintă,  un mesaj de solidaritate și susținere a cursului european al Republicii Moldova, în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău