Republica Moldova și România au lansat un proiect comun de utilizare eficientă a biomasei vegetale

  • 18 Decembrie 2020 11:15
Republica Moldova și România au lansat un proiect comun de utilizare eficientă a biomasei vegetale

Republica Moldova și România au lansat un proiect comun de utilizare eficientă a biomasei vegetale. Acesta este realizat în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova și are drept scop eficientizarea utilizării biomasei vegetale, colectate de pe ambele maluri ale Prutului, pentru îmbunătățirea eficienței energetice în acord cu politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

„Proiectul reprezintă o platformă importantă de cooperare între Republica Moldova și România. Activitățile planificate în cadrul acestui proiect vin să acopere necesitățile din sector, contribuind la stabilirea unei dezvoltări economice prin eficientizarea folosirii biomasei vegetale în scopuri energetice, dezvoltarea laboratoarelor de cercetare, utilizarea efectivă a resurselor și a potențialului științific cu impact economic în domeniul biocombustibililor solizi, atât în Republica Moldova, cât și în România”, a declarat ieri la evenimentul de lansare a proiectului Tatiana Nistorică, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite sursa citată.

Proiectul transfrontalier „Îmbunătățirea calității biocombustibililor solizi produși din materii prime colectate de pe ambele maluri a Râului Prut” are o valoare de 200 de mii de euro și a fost elaborat de Universitatea Agrară de Stat din Moldova în comun cu Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iași. Activitățile proiectului se încadrează în Programul Operațional Comun România - Republica Moldova - unul dintre programele de cooperare transfrontalieră finanțate din Instrumentul European de Vecinătate, cu un buget de 81 milioane euro pentru perioada 2014- 2020. Programul vizează zona de frontiera dintre România și Republica Moldova și contribuie la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluția către o regiune de prosperitate și bună vecinătate, realizată prin acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor Uniunii Europene și a celor din vecinătatea comunității europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Ploaie ușoară
Umiditate:94 %
Vint:7,85 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
13
Sat
16
Sun
18

Curs oficial BNM 19 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6854 0.0790
USD 17.7619 0.0045
RON 4.4010 0.0152
UAH 0.6477 0.0030
RUB 0.2410 0.0012
Arhivă Radio Chișinău