Republica Moldova și Japonia vor continua să intensifice cooperarea în domeniul vamal

  • 24 Septembrie 2019 16:29
Republica Moldova și Japonia vor continua să intensifice cooperarea în domeniul vamal

Acest subiect a fost discutat la întrevederea directorului interimar al Serviciului Vamal (SV), Iurie Ceban, cu Ambasadorul Japoniei în RM, Masanobu Yoshii.

Potrivit agenției INFOTAG, discuțiile au vizat posibilitatea accelerării procesului de semnare a Acordului interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă, în baza căruia va fi posibilă eficientizarea schimburilor de informații în domeniul vamal. Scopul Acordului constă în asigurarea securității economice a statelor semnatare și dinamizarea relațiilor comerciale dintre acestea. Prin urmare, documentul are menirea de a contribui la aplicarea corectă a legislației vamale, inclusiv prin prevenirea, investigarea și combaterea fraudelor vamale.

Ceban a remarcat că Japonia oferă constant o gamă largă de programe de studii pentru funcționarii vamali, în domenii precum finanțe publice, administrare vamală, dezvoltarea carierei, iar în ultimii șase ani, Serviciul Vamal a participat la circa 80 de activități de dezvoltare profesională organizate cu susținerea OMV și Fondului Japonez pentru cooperare vamală.

Cu sprijinul partenerilor externi, inclusive al Japoniei, Serviciul Vamal fortifică demersurile de modernizare a infrastructurii posturilor vamale, dar și a infrastructurii informaționale, prin implementarea NCTS și a Ghișeului Unic, precum și prin dezvoltarea modulelor informaționale existente. Actualmente, autoritatea vamală se află în proces de modernizare a sistemului informațional în baza celei mai recente versiuni a softului aplicativ Asycuda World.

Masanobu Yoshii a apreciat dialogul constructiv cu autoritatea vamală moldovenească și progresele înregistrate de instituție, menționând că Ambasada își exprimă, în continuare, întreaga susținere a tuturor acțiunilor orientate spre dezvoltarea cooperării vamale dintre cele două state, astfel încât să fie asigurat un parteneriat durabil.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău