Republica Moldova și Irlanda discută semnarea unor acorduri sociale, între care cel de conversie a permiselor de conducere și de recunoaștere a diplomelor

  • 20 Iulie 2022 13:10
Republica Moldova și Irlanda discută semnarea unor acorduri sociale, între care cel de conversie a permiselor de conducere și de recunoaștere a diplomelor

Republica Moldova și Irlanda discută semnarea unor acorduri sociale, între care cel de conversie a permiselor de conducere și de recunoaștere a diplomelor. De asemenea, va fi înființat un prim grup parlamentar de prietenie Republica Moldova-Irlanda. Despre aceasta a anunțat ministrul de externe irlandez aflat în vizită la Chișinău, Simon Coveney, la întrevederea cu șeful diplomației, Nicu Popescu.

Irlanda a sprijinit aspirațiile europene ale Republicii Moldova și sunt multe domenii în care relația dintre cele două țări poate căpăta un nou dinamism, a spus ministrul de Externe, Nicu Popescu, la conferința de presă cu omologul său irlandez, Simon Coveney.

„Am evocat interesul nostru pentru semnarea mai multor acorduri cu Irlanda, care ar fi foarte importante pentru diaspora noastră, interesul pentru a facilita călătoriile dintre Republica Moldova și Irlanda prin mai multe modalități și eventuale acorduri. Am exprimat interesul pentru progrese în direcția conversiunii automate a permiselor de conducere, semnarea unui acord în domeniul protecției sociale”, a spus Nicu Popescu.

Irlanda va continua să susțină Republica Moldova pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene. Deocamdată, obținerea statutului de țară candidată schimbă modul în care blocul comunitar percepe Republica Moldova, o vede ca pe un partener, a spus șeful diplomației irlandeze. Simon Coveney spune că din experiența țării sale, Uniunea Europeană a adus cetățenilor irlandezi o viață mai bună.

„Irlanda a obținut statutul de membru al UE și, în acești 50 de ani, Irlanda doar a devenit mai bună, din punct de vedere al oportunităților economice, stabilității economice și cel mai important calitatea vieții a devenit mai bună. Cred că va fi la fel pentru Republica Moldova, doar că sperăm că acest lucru se va întâmpla mai devreme. De aceea, vrem să ajutăm în mod practic și real la capitolul reforme pentru a accede în Uniunea Europeană. Avem o comunitate mare de moldoveni, în jur de 40 de mii de cetățeni, care au impact destul de pozitiv asupra societății noastre”, a declarat Simon Coveney.

Cei doi miniștri au discutat și despre consecințele războiului pornit de Rusia în Ucraina.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău