Republica Moldova și Georgia au semnat Acordul cu privire la recunoașterea și protecția reciprocă a indicațiilor geografice

  • 01 Februarie 2023 12:29
Republica Moldova și Georgia au semnat Acordul cu privire la recunoașterea și protecția reciprocă a indicațiilor geografice

La data de 1 februarie curent, Republica Moldova și Georgia au semnat Acordul cu privire la recunoașterea și protecția reciprocă a indicațiilor geografice (IG). Documentul a fost semnat de către Eugeniu Rusu, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Soso Giorgadze, Președintele Centrului Național de Proprietate Intelectuală din Georgia (SAKPATENTI).

Inițiativa de negociere și semnare a acordului aparține ambelor părți contractante, ca rezultat al întrevederilor bilaterale între oficiile de proprietate intelectuală  în contextul relațiilor de colaborare stabilite conform Memorandumului de înțelegere dintre Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Centrul Național de Proprietate Intelectuală din Georgia (SAKPATENTI), semnat la Chișinău, pe 3 iunie 2013.

AGEPI a fost implicată activ în procesul de negociere a textului Acordului, la elaborarea listelor indicațiilor geografice din Republica Moldova, protecția cărora urmează să fie asigurată în baza actului menționat. De asemenea, indicațiile geografice înaintate de Georgia au fost supuse consultărilor publice în Republica Moldova, astfel încât persoanele interesate să poată înainta obiecții sau propuneri, se arată într-un comunicat al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală.

Semnarea documentului în cauză va contribui la extinderea domeniilor de cooperare dintre Republica Moldova și Georgia și va stabili un mecanism sigur și eficient de protecție a indicațiilor geografice înregistrate de către părțile semnatare, pentru a oferi producătorilor autohtoni cadrul juridic necesar accesării noilor piețe externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău