Republica Moldova și Asia Centrală au intrat în vizorul lui Putin. Cum justifică dictatorul de la Kremlin agresiunea asupra acestor „ținte”

  • 23 Februarie 2023 11:41
Republica Moldova și Asia Centrală au intrat în vizorul lui Putin. Cum justifică dictatorul de la Kremlin agresiunea asupra acestor „ținte”

Președintele rus Vladimir Putin reînvie narațiunea imperialistă a „bătăliei pentru granițele istorice” ale Rusiei. Analiștii Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW) au atras atenția într-un raport din 22 februarie, scrie ziare.com.

Într-un discurs de patru minute la mitingul-concert de pe stadionul Lujniki din Moscova, Putin a spus că acum „există o luptă pentru granițele istorice ale Rusiei și pentru poporul rus”. Și pe 21 februarie, în timpul unui mesaj către Adunarea Federală a Rusiei, el a numit teritoriile adiacente Rusiei „pământ istoric”.

„Putin nu a făcut alte remarci importante despre mersul războiului și nu a discutat despre sarcini specifice pe front”, au remarcat experții institutului.

Conceptul lui Putin de „granițe istorice” ale Rusiei poate fi folosit pentru a justifica agresiunea împotriva oricărui vecin, Republica Moldova și țările din Asia Centrală, care nu au granițe comune, susțin experții.

În special, Asia Centrală include teritorii care au fost anterior fie în Uniunea Sovietică, fie în Imperiul Rus, au adăugat analiștii.

Experții notează că discursul lui Putin a urmat anulării recunoașterii integrității teritoriale a Republicii Moldova. Președintele Federației Ruse a anulat decretul din 2012 privind cursul politicii externe a Rusiei. Se spune că Moscova va lucra activ pentru rezolvarea conflictului transnistrean pe baza respectului pentru suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova.

Ca răspuns, Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei a început să se retragă din zeci de tratate din cadrul CSI. Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu a calificat aceste tratate ca irelevante sau care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova.

"Moldova va intra în Uniunea Europeană, are cu totul alte scopuri de politică externă. Este evident că ieșirea din CSI sau încetarea acestor acorduri, care sunt incompatibile cu obligațiile noastre, vor continua", a spus Popescu.

Potrivit experților ISW, anularea decretului din 2012 nu înseamnă un atac obligatoriu rusesc asupra Moldovei. Putin nu are potențialul militar pentru asta, dar ar trebui să ne așteptăm la o escaladare a eforturilor de destabilizare a situației din țară.

Reamintim că pe 20 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va ajuta Moldova în cazul agresiunii armatei ruse. Și pe 9 februarie, Zelenski a avertizat pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, despre planurile Federației Ruse de a ataca țara.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pe 2 februarie că Occidentul pregătește Moldova să joace rolul unei „a doua Ucraine”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău