Republica Moldova se confruntă cu un deficit de cărbune

  • 19 Noiembrie 2014 18:11
Republica Moldova se confruntă cu un deficit de cărbune

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de cărbune în ajunul sezonul rece. Mai mult, prețul acestuia a crescut în ultimele luni cu peste 25 la sută.

Din cauza conflictului din regiunile sale de este, Ucraina a redus aproape la zero exportul de cărbune către Republica Moldova, motiv pentru care importatorii nu exclud și alte scumpiri în condițiile în care nu vor fi identificate alte surse de import. 

Prețul unei tone de cărbune pentru consumatorul final a crescut în medie cu 25 la sută față de anul trecut. Dacă în 2013, o tonă de cărbune putea fi cumpărată cu aproximativ 2900 de lei, în această toamnă, prețul acestui tip de combustibil a ajuns la 3400 de lei.

Potrivit directorului general al SA „Combustibil Solid”, Alexandru Lupan, cel mai mare importator de cărbune din Republica Moldova, motivul scumpirii îl constituie războiul care a cuprins regiunile de est ale Ucrainei, dar și majorările cheltuielilor pentru transport.

Alexandru Lupan a subliniat că la moment se duc negocieri cu mai mulți producători, în special din Rusia, Polonia sau România penrtru a găsi surse alternative de import.

Directorul interimar al Î.S. "Calea Ferată din Moldova", Serghei Tomșa,  unul dintre cei mai mari consumatori de cărbune, recunoaște că întreprinderea dispune de o rezervă care îi va permite să funcționeze doar până la Anul Nou.

Discuțiile privind o eventuală criză a cărbunelui s-au mai domolit după ce zilele trecute Guvernul României a acordat R.Moldova două milioane de euro pentru a procura 13 mii de tone de cărbune care va fi distribuit familiilor sărace. 

Mai mulți analiști economici nu exclud însă că odată cu agravarea situației din Ucraina, prețul cărbunelui va continua să crească și ar putea ajunge la 4200 de lei pentru o tonă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău