Republica Moldova se aliniază inițiativelor internaționale de protejare a albinelor

  • 22 Mai 2023 12:20
Republica Moldova se aliniază inițiativelor internaționale de protejare a albinelor

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere privind dezvoltarea soluției digitale BeeProtect. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Albinelor, celebrată în fiecare an pe data de 20 mai, transmite MOLDPRES.

BeeProtect a devenit un instrument de comunicare obligatoriu pentru apicultori și agricultori, reducând  riscurile de intoxicare a albinelor cu produse fitosanitare. Sistemul BeeProtect.md este o platformă de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor privind stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor prelucrate, scrie sursa citată.

„Ceea ce caracterizează mierea produsă în Moldova este calitatea și gustul acestui produs, de aceea sunt încurajat toți actorii din sector, precum și partenerii de dezvoltare, să participe la crearea condițiilor de dezvoltare a sectorului apicol și asigurarea calității mierii, inclusiv prin replicarea bunelor practici”, a estimat Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA.

La rândul său, John Riordan, șef interimar al Misiunii USAID Moldova, în cadrul evenimentului de celebrare a albinelor, a accentuat importanța sectorului apicol, care are un impact considerabil asupra altor sectoare economice, iar dezvoltarea platformei digitale BeeProtect.md este o soluție pentru protejarea albinelor și element esențial pentru transformarea sectorului agricol.

Potrivit apicultorilor, în prezent, în Moldova există multiple riscuri pentru sănătatea și viața albinelor, cum ar fi utilizarea produselor de uz-fitosanitar neînregistrate, comunicarea ineficientă între agricultori și apicultori, diminuarea suprafețelor pădurilor și pășunilor cu plante melifere etc.

Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 260 mii de familii de albine, îngrijite de circa șapte mii de apicultori. Albinele sunt principalii polenizatori pentru culturile agricole, dar și pentru flora spontană, cu un rol important în biodiversitate. Experții confirmă că polenizarea culturilor agricole poate spori recoltele cu până la 40 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău