Republica Moldova s-a pomenit din nou în trena Ucrainei (Revista presei)

  • 05 Octombrie 2022 11:34
Republica Moldova s-a pomenit din nou în trena Ucrainei (Revista presei)

Vitalie Ciobanu constată într-un articol publicat de DW că după anexarea celor patru regiuni ucrainene și cererea  de aderare la NATO semnată de președintele Zelenski,  R. Moldova s-a pomenit din nou în trena Ucrainei.  Sub presiunea agresiunii rusești din Ucraina, Chișinăul a renunțat la mantra neutralității formale, găunoase, impuse de Moscova după războiul din 1992, pentru a bloca integrarea euroatlantică a Republicii Moldova. Președinta Maia Sandu și alți înalți demnitari de la Chișinău au început să vorbească despre necesitatea unei armate puternice – „neutralitatea nu înseamnă demilitarizare”. Deloc întâmplător, după autor,  această schimbare de paradigmă provoacă reacții furibunde ale partidelor putiniste de la Chișinău: socialiștii, comuniștii, „Șor” și alte grupări mafiote, întrucât neutralitatea înarmată a Republicii Moldova este o pavăză în fața agresiunii rusești, nu altfel.

O neutralitate înarmată nu înseamnă automat aderare la NATO, punctează autorul,  și e mult mai costisitoare decât apartenența efectivă la alianță, dar e totuși un pas în această direcție pe care statele occidentale sunt pregătite să-l susțină. Odată cu declarația lui Liz Truss, făcută încă pe când era ministru de Externe al Marii Britanii („Moldova trebuie înarmată la standardele NATO)”, și până la vizitele la Chișinău, ale miniștrilor Apărării din Germania și din România, cu programe clare de asistență militară, la o zi după ce Ucraina și-a exprimat dorința unei aderări rapide la NATO, acest tablou capătă tot mai multă consistență, subliniază  Vitalie Ciobanu.

Europa Liberă se întreabă dacă va cere Republica Moldova aderarea imediată la NATO? Când Ucraina a depus cerere de aderare la UE, pe 28 februarie, Republica Moldova i-a urmat imediat exemplul, iar președinta Maia Sandu a spus că asemenea momente istorice trebuie folosite. La 30 septembrie, Ucraina a cerut să fie primită imediat în NATO. Poate face R. Moldova la fel? „Nu cred”, este răspunsul analistului Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT). Într-un interviu  la Europa Liberă, Boțan spune că autoritățile moldovene trebuie să întărească securitatea R. Moldova cu ajutorul NATO. Dar guvernarea PAS s-ar „expune” dacă ar pleda pentru schimbarea statutului de neutralitate al R. Moldova și ar sprijini un demers de similar cu al Ucrainei. Pentru a se renunța la statutul de neutralitate al R. Moldova, explică Boțan, trebuie modificat articolul 11 din Constituție. Acest lucru se poate face doar prin referendum, iar decizia se ia numai dacă este sprijinită de 50% din alegători.

News Maker remarcă declarațiile ministrului de externe Nicu Popescu la întâlnirea cu Ministrul pentru Europa al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty.  În cadrul conferinței de presă comune, aceștia au vorbit despre cetățenii noștri, cererea Ucrainei de aderare la NATO și persoanele vizate în dosarele penale, care se află acum în Marea Britanie. Popescu a amintit că Republica Moldova are deja un parteneriat cu NATO, care ar trebui «continuat și consolidat» și că Republica Moldova a încheiat acorduri de parteneriat în domeniul apărării cu UE și NATO încă în anul 2006. Experții cu care a discutat News Maker sunt de părere că cererea Ucrainei de aderare la NATO este convenabilă Republicii Moldova. Poraatalul mai scrie că e posibil că în curând, îi vom vedea pe Platon, Botnari și Cavcaliuc acasă, în Republica Moldova. În orice caz, ministrul britanic a făcut o declarație în acest sens, subliniind că Marea Britanie pledează pentru faptul ca «persoanele controversate să compară în fața justiției» și că în țară «este toleranță zero față de acest fenomen».

Gazprom a avertizat întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, dar indrect – toată țară, cu sistarea livrărilor de gaze naturale, dar și rezilierea contractului, scrie MOldStreet.  Potrivit unui comunicat al gigantului gazier, acest lucru s-ar putea întâmpla dacă iarăși vor fi întârzieri la plata gazelor, dar și pentru lipsa unui acord în ce privește datoriile istorice. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu o reacție la comunicatul Gazprom și dă asigurări că Moldovagaz va depune toate eforturile pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale față de concernul rus. Cât despre mecanismul de rambursare a datoriilor istorice, președintele Moldovagaz susține că gestionarea acestei probleme „este în afara competenței conducerii companiei”, dar dă asigurări că în viitorul apropiat este dispus să ducă negocieri cu principalii acționari ai întreprinderii și să prezinte propuneri specifice pentru soluționarea litigiilor apărute.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău