Republica Moldova, printre țările cu risc sporit pentru invazia malariei

  • 24 Aprilie 2021 11:22
Republica Moldova, printre țările cu risc sporit pentru invazia malariei

Vremea călduroasă și umedă favorizează o activitate mai mare a țânțarilor, iar odată cu aceasta sporesc și îngrijorările legate de malarie, o boală parazitară periculoasă pentru viață, transmisă prin înțepătura acestor insecte. În data de 24 aprilie, comunitatea internațională marchează Ziua Mondială a Malariei, iar cu acest prilej, Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează că așezarea geografică și condițiile climaterice situează Republica Moldova printre țările cu un risc sporit pentru invazia malariei, transmite IPN.

În urma monitorizării populațiilor de țânțari Anopheles în ecosistemele țării pe parcursul anului 2019, au fost identificate 9 specii, dintre care 6 sunt vectori importanți ai unor agenți patogeni, inclusiv și plasmodiului malaric. Astfel, prezența vectorului specific pe teritoriul țării reprezintă un factor de risc pentru sănătatea publică prin faptul că poate transmite agentul cauzal al malariei. Acest fapt a devenit deosebit de important pe fundalul fenomenului de migrație intensă a cetățenilor republicii, inclusiv și în zonele endemice ale malariei. În prezența vectorului, adică a țânțarilor, acest fapt pune în pericol statutul de țară liberă de malarie. În anii 2018-2020, în Moldova s-au înregistrat 1, 3 și, respectiv, 2 cazuri de malarie, toate fiind de import.

Malaria este o boală provocată de plasmodiul malaric și transmisă prin mușcătura țânțarului Anopheles. Boala poate fi prevenită și tratată, dar chiar și așa, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății și bunăstării oamenilor din întreaga lume. Din anul 2000, eforturile globale de combatere a malariei au dus la evitarea a milioane de îmbolnăviri și decese – dovada că progresul este posibil.

Conform celui mai recent Raport mondial privind malaria, publicat la 30 noiembrie 2020, în anul 2019 au existat 229 milioane de cazuri de malarie, în comparație cu 228 milioane de cazuri în 2018. Numărul estimat de decese cauzate de malarie a fost de 409 mii în 2019, comparativ cu 411 mii la nivel mondial în 2018.

Prin semnificația sa, Ziua Mondială a Malariei încurajează angajamentele guvernelor pentru protejarea sănătății prin eforturi de eliminare a pericolului acestei maladii, o atenție sporită fiind acordată populației care migrează în zonele endemice ale malariei.

Cetățenii trebuie să cunoască că malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viață, cu transmitere prin înțepătura țânțarilor infectați, călătorii din regiunea europeană care pleacă spre țările endemice ale malariei necesită administrarea tratamentului profilactic, iar manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în țara endemică și până la doi ani după părăsirea acesteia. Boala poate fi prevenită și tratată, iar dacă persoana are suspecție boală trebuie să solicite asistența medicală.

Ziua Mondială a Malariei a fost stabilită de statele membre ale OMS în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății din anul 2007.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău