Republica Moldova a primit astăzi 50 de milioane de euro sub formă de împrumut din asistența macrofinanciară oferită de UE. Granturi în valoare de 22,5 milioane de euro vor fi deblocate până la finalul lunii

  • 25 Octombrie 2023 14:42
Republica Moldova a primit astăzi 50 de milioane de euro sub formă de împrumut din asistența macrofinanciară oferită de UE. Granturi în valoare de 22,5 milioane de euro vor fi deblocate până la finalul lunii

Republica Moldova a primit miercuri în împrumut de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară oferită de Comisia Europeană, urmând ca instituția europeană să deblocheze până la finalul acestei luni alte 22,5 milioane de euro sub formă de granturi.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ajutorul reprezintă un sprijin suplimentar pentru Republica Moldova, a cărei economie a fost grav afectată de consecințele războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și care trece în continuate prin probleme legate de securitatea energetică.

Acesta va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din nevoile sale suplimentare de finanțare pentru acest an, să asigure stabilitatea macroeconomică și să planifice noi reforme, în paralel cu programul aflat în desfășurare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova. De asemenea, va ajuta Chișinăul să progreseze pe calea sa europeană.

Sprijinul vine după ce Comisia Europeană a constatat că Republica Moldova a respectat angajamentele convenite cu UE. Țara a înregistrat progrese în ceea ce privește îmbunătățirea securității energetice prin adoptarea unui plan de acțiune concret pentru iarna care vine.

Comisia Europeană consideră că acest aspect este extrem de important în contextul provocărilor actuale în materie de securitate energetică existente în Republica Moldova.

În egală măsură, Chișinăul a consolidat guvernanța sectorului public și a înregistrat progrese privind statul de drept, cu evoluții pozitive referitoare la ocuparea posturilor în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor.

Mai mult, executivul european a constatat că această țară a adoptat măsuri importante pentru a îmbunătăți climatul de afaceri, adoptând un nou program de antreprenoriat și o strategie pentru tranziția digitală.

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova se ridică la 295 de milioane de euro, din care din care 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 75 de milioane de euro sub formă de granturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău