Republica Moldova primește azi încă trei transportoare blindate Piranha. Expert: „Este dreptul fiecărui stat, chiar și dacă este neutru, să-și poată dota și ajusta cerințele prin completarea tehnicii militare”

  • 14 Februarie 2023 15:12
Republica Moldova primește azi încă trei transportoare blindate Piranha. Expert: „Este dreptul fiecărui stat, chiar și dacă este neutru, să-și poată dota și ajusta cerințele prin completarea tehnicii militare”

Republica Moldova primește azi încă trei transportoare blindate Piranha din partea Germaniei. Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării. Dotarea Armatei Naționale, un aspect neglijat în ultimii 30 de ani de guvernările de la Chișinău,  nu încalcă în nici un fel statutul de neutralitate al Rep. Moldova, nu amenință securitatea regiunii separatiste transnistrene sau suveranitatea unor state, susțin experții în domeniul securității, transmite Radio Chișinău.

Timp de 30 de ani Rep. Moldova parcă nici nu a avut armată națională. Cu excepția unor mașini de campanie Hummer, oferite de Statele Unite în schimbul unor avioane militare Mig, alte achiziții pentru modernizarea armatei naționale nu au avut loc, susține expertul Ion Leahu,  fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control.

”Blindatele sunt utilizate cele vechi, obținute de la uniunea sovietică. Foarte prost stăm la capitolul dispozitive pentru depistarea aparatelor de zbor. La fel stăm la capitolul mijloace de doborâre a acestora. Tot ce se face astăzi, prin obținerea acestor blindate este normal din punctul de vedere al dotării unei armate contemporane. Nu are sens să menții, să cheltuiești bani în menținerea unui contingent militar dacă nu ești capabil să-l dotezi măcar puțin cu tehnică militară actuală”, a spus Ion Leahu.

Statutul de neutralitate al Rep. Moldova nu înseamnă că nu avem dreptul să avem armată, să o perfecționăm și să o utilizăm în cazul unei amenințări la adresa securității și suveranității Rep. Moldova, mai consideră Ion Leahu.

De aceeași părere este și Eduard Bumbac, fost ofițer SIS și el fost membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului.

”Tot ce este legat cu pretinsele înarmări sau așa-numitele amenințări în adresa regiunii transnistrene este un bluff mediatic promovat atât de Tiraspol cât și de anumite medii politice din Federația Rusă. Consider că este dreptul fiecărui stat, chiar și dacă este neutru, să-și poată dota și ajusta cerințele prin completarea tehnicii militare pe care și le poate permite țara. Această tehnică nu are un caracter ofensiv, ci de apărare și de instruire”, a precizat Eduard Bumbac.

Dotarea armatei naționale cu transportoare moderne va contribui la instruirea militarilor moldoveni în contextul în care echipamentele de care Rep. Moldova dispune în prezent sunt depășite, experiență necesară în condițiile în care contingente ale Armatei Naționale participă în diferite misiuni de menținere a păcii, spune Eduard Bumbac.

Amintim că primul lot de Piranha a ajuns în Republica Moldova în luna ianuarie curent. Donația conține în total 19 transportoare blindate „Piranha-3 și ar urma să fie livrate pe parcursul anului curent.

Unitățile de tehnică sunt recepționate în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza Aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021, informează Ministerul Apărării. 

În contextul amenințărilor de securitate generate de războiul Rusiei contra Ucrainei, autoritățile de la Chișinău vorbesc tot mai des despre necesitatea unui sistem de apărare modern. În acest sens, bugetul pentru apărare pentru acest an a fost majorat cu aproape 70%.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău