Republica Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina, ca scut anti-Rusia (Revista presei)
-
18 Aprilie 10:43
Republica Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia, titrează DW. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie că referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale, însă, Rusia investește bani și efort propagandistic uriaș ca să compromită referendumul prin toate instrumentele războiului hibrid și prin agenții săi politici de la Chișinău, contopiți cu crima organizată.
Moscova și oligarhii moldoveni fugari și-au activat toate instrumentele ca să destabilizeze Moldova în lunile următoare, pentru a bloca referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte.
Analiștii politici spun că Rusia va avea, la alegerile prezidențiale din Moldova, cinci sau șase candidați. Unii vor chema la boicotarea referendumului pro-UE, alții își vor încuraja susținătorii să se pronunțe contra aderării la UE.
Acest „cor” de candidați pro-ruși, dar și falși pro-europeni vor promova concertat aceste mesaje în timpul dezbaterilor televizate în campania electorală iar pe ultima sută de metri își vor exprima toți susținerea pentru un singur candidat pro-rus la funcția de șef al statului, creditat cu cele mai mari șanse de a o învinge pe Maia Sandu. În paralel, regimul pro-rus de la Tiraspol va continua să organizeze provocări pentru a induce ideea că pericolul războiului la Nistru este real, iar la sud, în Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova, administrația locală, controlată de condamnatul Ilan Șor (adăpostit de Moscova), va alimenta un nou focar de separatism. Această tendință poate fi observată deja de câteva luni, scrie DW.
Republica Moldova, care vrea să adere la Uniunea Europeană, ezită să se alinieze tuturor sancțiunilor impuse Rusiei de UE în urma invadării Ucrainei pentru a nu cauza „anumite reacții negative” ale Moscovei, a spus ministrul de Externe, Mihai Popșoi, într-un interviu la Europa Liberă. Șeful diplomației moldovene, aflat în funcție din luna ianuarie, a spus că autoritățile de la Chișinău „sunt precaute”. R. Moldova speră să înceapă cât de curând negocierile de aderare la UE și trebuie să se alinieze la deciziile blocului comunitar în domeniul securității și politicii externe. Dar ministrul Popșoi, care s-a remarcat prin retorica aspră față de Moscova, recunoaște că îmbrățișarea unor sancțiuni europene contra Rusiei comportă costuri pentru „interesele economice ale R. Moldova”. Guvernul moldovean s-a aliniat în general sancțiunilor individuale ale UE împotriva unor indivizi sau entități rusești, dar a evitat alinierea la sancțiuni economice în domeniul energetic sau financiar, notează Europa Liberă.
Va semna PAS Pactul pentru Europa, lansat de Blocul politic „Împreună”? o întrebare pusă de Jurnal președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Blocul politic „Împreună”, alcătuit din patru formațiuni politice pro-europene și lansat acum trei zile, a propus tuturor partidelor care împărtășesc același vector de politică externă să semneze un Pact European, după modelul Declarației de la Snagov, semnate de partidele din România în 1995. PAS, prin intermediul speakerului Parlamentului, Igor Grosu, prezent în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, și-a afirmat sprijinul pentru această inițiativă, invitând cât mai mulți actori sociali să se alăture. Speakerul Parlamentului a declarat că formațiunea pe care o reprezintă și care deține majoriate în Parlament va susține Pactul pentru Europa, propus de Blocul „Împreună”, imediat după ce PAS va analiza cu atenție documentul și, poate, va veni cu unele îmbunătățiri.