Republica Moldova pierde milioane de lei din cauza torturii

  • 25 Iunie 2013 13:36
Republica Moldova pierde milioane de lei din cauza torturii

Fenomenul torturii, deopotrivă cu tratamentele inumane și degradante, continuă să existe în Republica Moldova și din această cauză țara pierde milioane de lei anual în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Acestea sunt concluziile pe care le-au formulat trei organizații nonguvernamentale – Centrul pentru Drepturile Omului, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” și Asociația Promo-Lex – care au lansat astăzi o campanie de susținere a victimelor torturii și de combatere a acestui fennomen. 

Campania a fost lansată în ajunul Zilei Internațoinale pentru Susținerea Victimelor Torturii, marcată pe 26 iunie. În cadrul acestei campanii vor fi amplasate banere cu mesaj antitortură în 20 de localități, vor fi organizate mese rotunde, donații de carte și vor fi ținute prelegeri pentru angajații organelor de drept. Campania va culmina cu o conferință națională, peste o lună, când vor fi consemnați 6 ani de la crearea Mecanismului Național de Prevenire a Torturii.

Chiar dacă în ultimii ani au fost înregistrate mai multe evoluții pozitive în ceea ce privește prevenirea torurturii, acest fenomen nu a fost combătut în totalitate, cele mai grave probleme fiind atestate în penitenciare, a declarat consilierul avocatului parlamentar, Olga Vacarciuc.

În ultimii ani cadrul legal a fost îmbunătățit, dar nu s-a făcut nimic la modul practic pentru asigurarea drepturilor victimelor torturii, potrivit directorului executiv al Centrului Memoria, Ludmila Popovici.

O situație și mai gravă se atestă în stânga Nistrului, mai ales în penitenciare, unde deținuților le sunt încălcate toate dreptruile, a menționat juristul organizației Promo-Lex, Vadim Vieru.

Până în prezent, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO pentru aplicarea torturii în 75 de cazuri, fiind obligată să achite despăgubiri în valoare de aprioape 700 de mii de euro. Cea mai gravă problemă se atestă la penitenciarul Nr.13 din Chișinău. Condițiile de detenție de aici au fost condamnate de Curtea de la Strasbourg în 8 cazuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău