Republica Moldova nu a importat în ultimii doi ani niciun metru cub de gaze din România (Mold-Street)

  • 30 Iunie 2018 11:35
Republica Moldova nu a importat în ultimii doi ani niciun metru cub de gaze din România (Mold-Street) Sursa FOTO: europalibera.org

Din anul 2016, Republica Moldova nu a mai importat gaze naturale din România. Aceasta arată că gazoductul Iași-Ungheni, declarat cel mai important proiect de securitate energetică, pentru Republica Moldova nu este utilizat deloc.

Motivul ar fi ieftinirea din ultimii doi ani a metanului importat de la gigantul rus Gazprom. Or, atunci când s-a decis construcția conductei Iași-Ungheni, s-a mizat pe faptul că metanul livrat din România va fi mai ieftin decât cel din Rusia și așa s-a întâmplat în 2015, când gazul livrat de OMV Petrom a fost cu 423 de lei pentru o mie de metri cubi mai mic decât cel de la Gazprom.

Fără gaze din România

În 2016, situația s-a inversat și deja gazul livrat de OMV Petrom era cu circa 450 de lei pentru o mie de metri cubi mai scump (12%) decât cel de la Gazprom.

Potrivit unor date furnizate pentru portalul de știri economice Mold-Street de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dacă în anul 2015, întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz a importat un volum de 1,1 milioane metri cubi de gaze, la un preț de 5.158 lei pentru o mie de metri cubi, apoi în anul 2016 - 1,2 milioane metri cubi la un preț de 4.300 lei.

Aceste livrări au fost efectuate de regulă în prima jumătate a anului și au reprezentat doar 0,1% din volumul total de gaze consumat de Republica Moldova, fără regiunea separatistă.

Aflați detalii pe Mold-Sreet.com

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău