Republica Moldova, lider în implementarea acquis-ului comunitar în domeniul eficienței energetice

  • 27 Decembrie 2024 19:09
Republica Moldova, lider în implementarea acquis-ului comunitar în domeniul eficienței energetice

Republica Moldova a obținut cel mai bun scor privind performanța implementării acquis-ului comunitar în anul 2024, evaluat la 66%, cu progrese semnificative în domeniul eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie. Constatările se conțin în raportul anual de implementare al Secretariatului Comunității Energetice pentru 2024, conform căruia Republica Moldova s-a clasat pe primul loc între cele nouă țări non-UE părți contractante ale Tratatului Comunității Energetice.

Astfel, progresul în domeniul eficienței energetice se datorează în principal realizărilor la capitolul „Etichetarea produselor eficiente din punct de vedere energetic”, evaluat la 94% datorită transpunerii Regulamentului-cadru UE privind etichetarea și introducerii în cadrul normativ național a cerințelor actualizate privind etichetarea din punct de vedere energetic a cinci grupuri de produse.

Realizările capitolului „Sistemul de obligații în domeniul eficienței energetice și finanțare” au fost evaluate la nivel de 92% datorită aprobării și demarării Programului privind implementarea mecanismului de obligații în domeniul eficienței energetice pentru perioada 2024-2026 și a Programului de finanțare „Fondul pentru Eficiență Energetică din sectorul rezidențial din Republica Moldova”, prin care sunt finanțate proiecte de reabilitare energetică atât a blocurilor multietajate, cât și a caselor individuale în sectorul rezidențial.

În cazul capitolului „Eficiența energetică a clădirilor”, experții Secretariatului au evaluat progresul țării în proporție de 90%. Documentul atrage atenția asupra transpunerii complete a Directivei privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), precum și aprobarea unui șir de regulamente aferente necesare pentru implementarea legislației primare.

Încă un rezultat constituie stabilirea țintei generale și celor sectoriale pentru energia regenerabilă în consumul final brut de energie în conformitate cu țintele stabilite în cadrul Comunității Energetice pentru anul 2030. De exemplu, în cazul capitolului „Ținte de energie regenerabilă 2030”, conform căruia până în 2030 ponderea acestora în structura consumului total de energie al Republicii Moldova ar trebui să ajungă la 27%, progresul este estimat la 73%. Totodată, potrivit raportului, capacitatea totală a instalațiilor de energie regenerabilă din Republica Moldova în 2023 a ajuns la 345 MW.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
11
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău