Republica Moldova își începe participarea în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE

  • 17 Octombrie 2023 19:41
Republica Moldova își începe participarea în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea, participă la cea de-a 51-a întrunire a Directorilor Generali pentru Protecție Civilă în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene (EUCPM) care își desfășoară lucrările în perioada 17-19 octombrie 2023 în or. Valencia, Spania, se arată în comunicatul remis Radio Chișinău.

Evenimentul este organizat de către Directoratul General pentru Protecția Civilă Europeană și Operațiuni Umanitare de Ajutorare (DG ECHO) al Comisiei Europene și este găzduit de Spania, care deține Președinția Uniunii Europene. La întrunire sunt prezenți conducătorii instituțiilor naționale responsabile de protecția civilă ale statelor membre UE, precum și din 10 state participante la EUCPM.

În cadrul întrunirii sunt discutate diverse subiecte, printre acestea evaluarea experienței operaționale acumulate de EUCPM după încă o vară extremă, precum și examinarea unor concluzii cu privire la prioritizarea investițiilor în sistemele naționale de protecție civilă mai reziliente în cadrul EUCPM. 
Republica Moldova participă pentru prima dată la întrunire în calitate de membru al EUCPM. Acest lucru a devenit posibil după semnarea la 29 septembrie 2023 la Chișinău a Acordului de aderare la EUCPM de către dl Janez Lenarcic, Comisarul European pentru gestionarea crizelor și dl Adrian Efros, Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova. 
De la înființarea sa în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la 700 de cereri de asistență atât în interiorul, cât și în afara UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău