Republica Moldova inițiază negocierea unui credit de 100 milioane de dolari cu BIRD

  • 12 Aprilie 2023 13:39
Republica Moldova inițiază negocierea unui credit de 100 milioane de dolari cu BIRD

Guvernul a inițiat negocierea acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului ,,Moldova, măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Operațiunea de politici de dezvoltare 2”, transmite IPN.

Dina Roșca, secretar general al Ministerului Finanțelor, a menționat că scopul acestui program este de a susține în continuare implementarea reformelor stabilite de către Guvern și atenuarea efectelor crizei generate de războiul din Ucraina, precum și asigurarea rezilienței și competitivității economice. Programul este concentrat pe implementarea planului de acțiuni pentru a oferi un statut juridic mai sigur refugiaților și pentru a-i integra mai bine în societatea moldovenească.

În total, programul presupune un suport bugetar de 211 milioane de dolari, dintre care 100 de milioane de dolari împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (parte a grupului Băncii Mondiale) și 111 milioane de dolari grant (25 de milioane de dolari prin intermediul Facilității globale de finanțare concesională și 86 de milioane de dolari prin intermediul Fondului fiduciar multidonator).

Maturitatea împrumutului este de 21 de ani, inclusiv perioada de grație de 3 ani, rata dobânzii este variabilă. Atât grantul, cât și împrumutul urmează a fi debursate într-o singură tranșă, iar cheltuielile de deservire a împrumutului urmează a fi efectuate din bugetul de stat.

La data de 11 noiembrie 2022, Ministerul Finanțelor a solicitat sprijinul Băncii Mondiale la un Program suplimentar de operațiuni pentru politici de dezvoltare pentru Republica Moldova în vederea stabilizării și creșterii economiei, inclusiv și implementarea unor programe sociale și economice care fac parte din agenda de reformă a Guvernului Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău