Republica Moldova după 30 de ani | Victor Chirilă: Marele neajuns și marea problemă a acestui stat este că nu întotdeauna a fost acea conexiune necesară între stat și societate, între stat și interesele oamenilor
-
05 August 2021 12:24
În cei 30 de ani de la obținerea independenței, politica externă a Republicii Moldova a oscilat între bune și rele, fiind o reflecție a situației interne. De fiecare dată când la Chișinău puterea era în mâinile unor grupuri de oameni care urmăreau interese persoanele, și relațiile externe mergeau prost, opinează președintele Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, într-un interviu pentru Radio Chișinău.
„Au fost perioade bune, au fost perioade mai puțin bune. Perioadele bune au fost atunci la Chișinău s-au făcut reforme, Chișinăul a fost deschis față de lumea externă, în special cu partenerii de dezvoltare, a fost un anumit nivel de receptivitate față de doleanțele cetățenilor și în același timp o mai mare responsabilitate față de partenerii noștri externi. Perioadele proaste au fost atunci când statul Republica Moldova a fost departe de interesele cetățenilor, atunci când statul reprezenta anumite grupuri de interes care erau departe de ceea ce își doreau cetățenii, atunci când a fost statul lui Plahotniuc, sau statul lui Filat, sau statul lui Sangheli. Cred că marele neajuns și marea problemă a acestui stat este că nu întotdeauna a fost acea conexiune necesară între stat și societate, între stat și interesele oamenilor și atunci sigur că politica externă nu putea să se manifeste pe deplin. Așa a fost în ultimii cinci ani: atunci când politica externă, practic, a fost un instrument în mâinile unui cerc de oameni, care aveau un singur scop: să se mențină la putere cu orice preț, să-și mențină interesele pe care le au în economie, monopolurile pe care le au. Atunci când în politica externă lucrurile au mers bine, a fost un anumit progres și acasă. Când lucrurile mergeau prost acasă, sigur politica externă nu-și putea atinge obiectivele”.
În actuala relație cu partenerii externi, în special cu Uniunea Europeană, Republica Moldova are multe de recuperat, după ultimii cinci ani în care politica externă a fost captivă în mâinile reprezentaților socialiștilor și a lui Igor Dodon. În opinia lui Victor Chirilă, doar după ce reformele vor deveni realitate și vor fi resimțite de cetățeni, Chișinăul va putea să acceadă într-o nouă etapă a relațiilor UE-Republica Moldova.
„Suntem în etapa în care trebuie să recuperăm timpul pierdut în ultimii cinci ani, din cauza acelui mare scandal bancar, dar și al preluării statului practic în totalitate de interesele oligarhice, în particular de Vladimir Plahotniuc și apoi de preluarea acelorași scheme de către partidul socialiștilor. Interesul PSRM și al lui Igor Dodon nu a fost să implementeze Acordul de Asociere. Acum e timpul să ne facem bine tema pentru acasă, să implementăm reformele restante, nu doar pe hârtie elaborând și votând legi, ci să le punem în practică. Și când lucrurile se vor mișca din loc și cetățenii vor simți schimbări reale și vor fi apreciate de partenerii externi, sigur că noi putem cere o nouă etapă în relațiile cu UE, cu argumentele pe masă, atunci vom fi credibili. Da, avem o nouă clasă politică, tânără, dornică să facă schimbări, dar aceste schimbări trebuie arătate lumii și simțite de noi acasă. Atunci când vor fi aceste lucruri, vom aveam motivația și argumentele necesare, vom fi stăpâni pe noi și vom putea cere o nouă etapă cu UE. Să fim realiști: am pierdut cinci ani și avem nevoie de timp să recuperăm”.
Deocamdată, ordinea în justiție și economie ar trebuie să se numere printre prioritățile actualei guvernări, a mai spus Victor Chirilă, într-un interviu la Radio Chișinău. Actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău nu ar trebui să solicite austeritate de la cetățeni, ci răbdare. El spune că alături de realizarea reformelor, este nevoie ca statul să răspundă la nevoile sociale ale oamenilor.
„În trecut s-a făcut marea gafă, în special guvernările pro-europene au solicitat de la societate răbdare, ca să implementeze reforme, au solicitate austeritate pentru acele reforme. Dar ulterior, cetățenii s-au dezamăgit pentru că acele reforme nu erau implementate, clasa politică s-a certat. Austeritate a dus la pauperizarea societății și a oamenilor, dar a îmbogățit clasa politică care a fost aleasă să rezolve problemele oamenilor. Cred că acum nu ar trebui să facem această gafă: să cerem austeritate de la societate. Da, cerem răbdare, cerem înțelegere, dar e nevoie ca statul să răspundă și la nevoile sociale ale cetățenilor, care s-au agravat mult în timpul pandemiei. E nevoie să facem reforme, să cerem răbdare, dar în același timp să găsim resurse necesare, inclusiv cu partenerii de dezvoltare externi, ca să demonstrăm cetățenilor că lucrurile se schimbă, că ei simt aceste schimbări”.