Republica Moldova are probleme la absorbția fondurilor

  • 04 Iulie 2013 14:49
Republica Moldova are probleme la absorbția fondurilor

Din anul 2010 și până în prezent, Republica Moldova a contractat credite și granturi în valoare de 1,3 miliarde de euro, existând angajamente din partea donatorilor externi în valoare de încă o jumătate de miliard de euro.

Experții economici pun, însă, la îndoială capacitatea autorităților de absorbție a fondurilor externe.

Mai mult de jumătate din acești bani reprezintă granturi, iar împrumuturile pe care le contractează Republica Moldova au condiții concesionale. Printre domeniile care atrag cea mai mare asistență externă sunt agricultura și drumurile, declara la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unui seminar, secretarul general al guvernului, Victor Bodiu.

Până acum Republica Moldova a administrat satisfăcător proiectele realizate din fonduri externe, deoarece nu a avut proiecte de anvergură consideră analistul Roman Chircă. Autoritățile nu sunt, însă, pregătite pentru utilizarea unor linii financiare masive, a declarat Roman Chircă.

Pe de altă parte, expertul economic Alexandru Fala a declarat postului nostru de radio că Republica Moldova are mari probleme la capacitatea de absorbție a fondurilor externe. Capacitățile manageriale de administrare a proiectelor, dar și capacitățile companiilor care le implementează sunt reduse, potrivit acestuia.

Potrivit informațiilor prezentate de guvern, cel mai mare beneficiar al asistenței financiare externe este  agricultura, cu 339 de milioane de euro, după care urmează guvernarea și societatea civilă - 225 de milioane de euro și infrastructura socială - 216 milioane de euro. Cei mai mari donatori extreni sunt Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Banca Mondială.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău