Republica Moldova are cel mai mic buget militar din Europa. La nivel mondial, SUA au cele mai mari cheltuieli militare
-
23 Aprilie 17:14
Cheltuielile militare globale totale au atins anul trecut cifra de 2.443 de miliarde de dolari, o creștere de 6,8% în termeni reali față de 2022. Aceasta a fost cea mai abruptă creștere anuală din 2009, potrivit ultimelor date despre cheltuielile militare globale publicate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).
Potrivit SIPRI, cheltuielile militare mondiale au ajuns la un nou maxim istoric și, pentru prima dată din 2009, ele s-au majorat în toate cele cinci regiuni geografice definite de SIPRI, cu creșteri deosebit de mari înregistrate în Europa, Asia și Oceania și Orientul Mijlociu, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Creștere fără precedent a cheltuielilor militare
Liderii la cheltuieli rămân Statele Unite, China și Rusia, dar și-au majorat alocațiile și restul statelor.
„Creșterea fără precedent a cheltuielilor militare este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității”, a declarat Nan Tian, cercetător principal la Programul de cheltuieli militare și producție de arme al SIPRI.
„Statele acordă prioritate forței militare, dar riscă o spirală acțiune-reacție în peisajul geopolitic și de securitate din ce în ce mai volatil.”
Ajutorul militar acordat Ucrainei reduce decalajul de cheltuieli cu Rusia
De departe, cea mai puternică creștere a cheltuielilor (+16,5 la sută) a fost observată în Europa și a fost în mare parte cauzată de cheltuielile rusești și ucrainene.
Mai mult, în Europa de Est cheltuielile militare au crescut în 2023 cu circa o treime, față de 2022 și de două ori față de 2021.
Astfel, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, până la aproximativ 109 miliarde de dolari în 2023, marcând o creștere de 57% față de 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea. În 2023, cheltuielile militare ale Rusiei reprezentau 16% din totalul cheltuielilor guvernamentale, iar ponderea din PIB a fost de 5,9%.
Ucraina a fost al optulea cel mai mare cheltuitor în 2023, după o creștere a cheltuielilor de 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari. Acest lucru a dat Ucrainei o povară militară de 37% din PIB și a reprezentat 58% din totalul cheltuielilor guvernamentale.
Cheltuielile militare ale Ucrainei în 2023 au reprezentat însă doar 59% din cele ale Rusiei, precizează SIPRI. Ucraina a primit, de asemenea, cel puțin 35 de miliarde de dolari drept ajutor militar în cursul anului, inclusiv 25,4 miliarde de dolari din SUA.
Moldova rămâne codașa Europei la cheltuieli militare
Deși a înregistrat anul trecut o creștere de aproape două ori a cheltuielilor militare, Republica Moldova rămâne țara cu cel mai mic buget militar din Europa – doar 93,4 milioane de dolari în 2023, ceea ce este doar 0,55% din PIB.
Mai mult, alocațiile pentru apărare în 2023 au fost chiar mai mici decât în 2008 ca pondere din PIB.
Datele SIPRI relevă că cheltuielile militare ale țării noastre au fost cu 23% mai mici decât cele din Muntenegru (țară cu o populație de patru ori mai mică), cu 45% mai mici decât ale Kosovo sau Tadjikistanului, de aproape trei ori mai mici decât ale Macedoniei de Nord, de 4,2 ori comparativ cu Albania, de 5,2 ori comparativ cu Georgia și de 14 ori mai mici decât cele ale Armeniei, țară comparabilă ca mărime, populație, PIB etc.
De altfel, și după cota cheltuielilor militare în PIB suntem la coada Europei. Țări neutre și extrem de bogate precum Austria sau Elveția alocă câte aproape un procent din PIB pentru apărare.
Amintim că președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova trebuie să își sporească capacitatea de apărare, în condițiile în care Rusia nu îi respectă neutralitatea.
SUA au cel mai mare buget
În 2023, cei 31 de membri NATO au alocat pentru cheltuieli militare 1.341 de miliarde de dolari, egal cu 55% din cheltuielile militare ale lumii.
Cheltuielile militare ale SUA au crescut cu 2,3%, ajungând la 916 miliarde de dolari în 2023, reprezentând 68% din totalul cheltuielilor militare ale NATO. În 2023, majoritatea membrilor europeni NATO și-au majorat cheltuielile militare. Cota lor combinată din totalul NATO a fost de 28%, cea mai mare din ultimii zece ani. Restul de 4% au venit din Canada și Turcia.
„Pentru statele europene NATO, ultimii doi ani de război din Ucraina au schimbat fundamental perspectiva securității”, a declarat Lorenzo Scarazzato, cercetător la Programul SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme. „Această schimbare a percepției amenințărilor se reflectă în ponderea crescândă a PIB-ului care este direcționată către cheltuielile militare, ținta NATO de 2% fiind văzută din ce în ce mai mult ca o bază de referință, mai degrabă decât un prag de atins.”
La un deceniu după ce membrii NATO s-au angajat oficial să cheltuiască 2% din PIB pentru armată, 11 din 31 de membri NATO au atins sau au depășit acest nivel în 2023 – cel mai mare număr de când a fost luat angajamentul. Un alt obiectiv – de a direcționa cel puțin 20% din cheltuielile militare către „cheltuielile cu echipamente” – a fost îndeplinit de 28 de membri NATO în 2023, față de 7 în 2014.
Cheltuielile militare în creștere ale Chinei sporesc cheltuielile vecinilor
China, al doilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, a alocat armatei circa 296 de miliarde de dolari în 2023, o creștere de 6,0% față de 2022. Aceasta a fost a 29-a creștere consecutivă de la an la an a cheltuielilor militare ale Chinei. China a reprezentat jumătate din totalul cheltuielilor militare în regiunea Asia și Oceania. Câțiva dintre vecinii Chinei și-au legat propriile creșteri ale cheltuielilor cu creșterea cheltuielilor militare ale Chinei.
Japonia a alocat armatei sale 50,2 miliarde de dolari în 2023, ceea ce a fost cu 11% mai mult decât în 2022. Cheltuielile militare ale Taiwanului au crescut, de asemenea, cu 11% în 2023, ajungând la 16,6 miliarde de dolari.
„China își direcționează o mare parte din bugetul său militar în creștere pentru a spori pregătirea pentru luptă a Armatei Populare de Eliberare”, a declarat Xiao Liang, cercetător la Programul de Cheltuieli Militare și Producție de Arme al SIPRI. „Acest lucru a determinat guvernele Japoniei, Taiwanului și altora să își dezvolte în mod semnificativ capacitățile militare, o tendință care se va accelera și mai mult în următorii ani.”
Războiul și tensiunile din Orientul Mijlociu alimentează cea mai mare creștere a cheltuielilor din ultimul deceniu - cu 9,0%, până la 200 de miliarde de dolari.