Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr

  • 23 Martie 2023 12:54
Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr

Necesitatea de anulare a restricțiilor la exportul de zahăr a fost discutată la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în cadrul Consiliului consultativ sectorial „Sfecla de zahăr și produse procesate”. Potrivit datelor oficiale, în prezent, cantitatea de zahăr disponibilă în stocuri este în exces. Procesatorii susțin că securitatea alimentară a R. Moldova nu va fi afectată dacă va fi permis exportul de zahăr.

Secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban, a menționat: „În comun cu Ministerul Economiei vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a permite comercializarea zahărului pe piețele externe, astfel încât să fie prevenit un potențial impact negativ asupra profitabilității fabricilor de procesare.”

Un alt subiect discutat a făcut referință la acordarea ajutorului financiar din partea statului pentru extinderea suprafețelor agricole însămânțate cu sfeclă de zahăr și pentru subvenționarea investițiilor în tehnologizare. În acest sens, Vasile Șarban a comunicat că Regulamentul de subvenționare este în proces de elaborare și ulterior vor fi inițiate consultări publice.

De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în dependență de condițiile climaterice.

Exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situații Excepționale pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condițiile multiplelor crize din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
37,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:1,54 m/s
Sun
31
Mon
33
Tue
34
Wed
33
Thu
31
Arhivă Radio Chișinău