Republica Moldova ar putea rămâne fără curent electric în caz de situații excepționale

  • 14 Ianuarie 2015 15:53
Republica Moldova ar putea rămâne fără curent electric în caz de situații excepționale

Ucraina a anunțat astăzi că suspendă în totalitate exportul de energie electrică în Republica Moldova și Belarus din cauza cantității insuficiente de energie pe piața internă, a anunțat serviciul de presă al Ministerului Energiei de la Kiev.

Astfel, Republica Moldova rămâne doar cu două surse de energie electrică, de la Centralele Electrice de Termoficare din Chișinău și de la Centrala Electrică de la Cuciurgan.

Criza energetică din Ucraina afectează și Republica Moldova, care importa până la stoparea parțială a livrărilor în septembrie 2014, aproximativ o treime din volumul necesar de energie electrică din această țară. Astfel, există riscul ca locuitorii Republicii Moldova să rămână fără curent, în cazul unei avarii sau altei situații excepționale, este de părere expertul pe probleme energetice Ion Preașcă, de la publicația electronică Moldstreet.

”Aproape 80 la sută din energia electrică este cumpărată de la Centrala Electrică de la Cuciurgan și implică o dependență foarte mare față de un furnizor. În cazul unei avarii, a unei situații imprevizibile, noi, practic, putem rămâne fără curent. Adică, toată republica, mai puțin o parte din Chișinău care poate fi asigurat cu energie electrică de centralele de aici. Dar și atunci oricum o să fie probleme, fiind că Chișinăul e un mare consumator, aproape 40 la sută din energia electrică este consumată aici. Respectiv, efectele vor fi dezastruoase”, a declarta Ion Preașcă.

În opinia directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, o soluție temporară, în caz de necesitate ar fi importul energiei electrice din România.

”Potrivit autorităților din Ucraina, această situație nu poate dura mai mult de o lună. Posibilități imediate de import de curent electric există din România. Cu toate că sistemele energetice din România și Republica Moldova sunt diferite, este o soluție tehnică temporară”, a declarat Roman Chircă.

Ministerul Economiei nu a comentat deocamdată această situație. Potrivit serviciului de presă al instituției, o declarație în acest sens va fi făcută pe parcursul zilei de astăzi.

Ucraina se confruntă în ultimul timp cu o lipsă de cărbune pentru centralele sale electrice, după pierderea bazinului de huilă din estul țării și a minelor sale din Donbas, unele dintre acestea au fost distruse în bombardamente, în timp ce altele se află sub controlul rebelilor pro-ruși.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău