Republica Moldova ar putea primi asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro

  • 13 Ianuarie 2017 16:25
Republica Moldova ar putea primi asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro

Republica Moldova ar putea primi un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru a-și acoperi câteva dintre necesitățile financiare de urgență, se arată într-un comunicat remis vineri de Comisia Europeană.

În urma solicitării formulate de autoritățile de la Chișinău, Comisia a decis acordarea a 40 de milioane de euro sub formă de granturi și a 60 de milioane de euro sub forma unor împrumuturi pe termen mediu, în condiții favorabile de finanțare.

Pentru a intra în vigoare și a permite efectuarea plăților, propunerea trebuie să fie adoptată de către Parlamentul European și de Consiliu și ar urma să însoțească noul program FMI pentru Republica Moldova, aprobat la 7 noiembrie 2016. "În special, asistența macrofianciară ar urma să ajute Republica Moldova să își acopere o parte din nevoile de finanțare externă în următorii doi ani. Această operațiune ar contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilităților economiei legate de balanța de plăți pe termen scurt și de situația bugetară", se arată în comunicatul Comisiei.

Totodată, plățile vor depinde strict de realizarea unor progrese importante în cadrul programului FMI și de punerea în aplicare a condițiilor de politică specifice care urmează să fie convenite între Republica Moldova și UE în cadrul unui memorandum de înțelegere. Aceste condiții de politică ar urma să abordeze unele dintre deficiențele fundamentale ale economiei Republicii Moldova și ale sistemului de guvernanță economică, în special în sectorul bancar.

Potrivit comunicatului, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, comisar responsabil și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: "Această asistență financiară va ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile cele mai imediate în materie de finanțare și să își stabilizeze economia. În același timp, avem convingerea că prin aplicarea condițiilor aferente acestei finanțări se va contribui la îmbunătățirea guvernanței economice a țării și se va încuraja realizarea unor reforme vitale."

Comisia Europeană mai punctează că o asistență macrofinanciară de 90 de milioane de euro acordată anterior Republicii Moldova, integral sub formă de granturi, a fost pusă în aplicare cu succes în perioada 2010-2012. Noua asistență ar urma să fie plătită în trei tranșe în 2017 și 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău