Republica Moldova ar putea intra într-o nouă criză a gazelor, după 1 mai

  • 18 Martie 2022 12:54
Republica Moldova ar putea intra într-o nouă criză a gazelor, după 1 mai

Rep. Moldova ar putea intra într-o nouă criză a gazelor, după 1 mai, în situația în care autoritățile de la Chișinău nu reușesc să realizeze în termenii conveniți auditarea datoriilor față de monopolistul rus „Gazprom”. Situația pare să se complice și pe fundalul unor declarații politice ce au deranjat Moscova. Totuși, experții în energetică admit că „Gazprom” ar putea să mai reducă din notele sale ultimative, după ce Rep. Moldova și Ucraina și-au racordat sistemele electrice la cel european, transmite Radio Chișinău.

La finele anului trecut, Moldova convenise cu „Gazprom” asupra efectuării unui audit al datoriei istorice a „Moldovagaz” de peste 700 milioane de dolari. Premierul Natalia Gavrilița a spus, recent, într-o conferință de presă, că selectarea unei companii internaționale de audit a eșuat din cauza războiului din Ucraina.

„Companiile internaționale au ezitat să vină atunci când este acest război. (...) NU va fi posibil până la 1 mai. Pentru aceasta trebuie să avem anumite discuții care, la moment, sunt întrerupte.”

Vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spânu a declarat că reprezentanții „Moldovagaz” și cei ai Guvernului vor încerca să convingă „Gazpromul” să amâne data auditării datoriilor. Totuși, autoritățile iau în calcul și scenariul în care „Gazprom” ar putea opri livrările gazelor.

Experții în energetică de la Chișinău consideră, însă, că o eventuală decizie de stopare a livrării gazelor va lovi, în primul rând, regiunea transnistreană, care consumă cel mai mult gaz în spațiul Rep. Moldova. Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, este de părere că „Gazpromul” ar putea reduce din notele sale ultimative după ce, acum câteva zile, Ucraina și Moldova au finalizat cu succes sincronizarea rețelelor sale la Sistemul de Energie Continental European.

„Eu cred că după sincronizarea cu sistemul energetic european, dorința „Gazpromului” de a rezilia acest contract va scade dramatic. Nu mai există șantajul sau riscurile la care eram expuși anterior legate de deconectarea liniilor electrice din partea stângă a Nistrului. (...) Acum deja Federația Rusă și „Gazprom” au o problemă mai mare legată de regiunea transnistreană – cum să întrețină acest simulacru de statalitate – decât cea legată de noi, de pe malul drept cu securitatea noastră energetică.”

Între timp, voci de la Moscova, cum ar fi cea a senatorului Alexei Pușkov, îndeamnă deschis „Gazpromul” să pedepsească Moldova pentru insistențele cu care pledează pentru retragerea militarilor ruși din regiunea transnistreană. Iar MID-ul de la Moscova s-a arătat nedumerit de recentele declarații ale diplomației moldovene, potrivit cărora, acum opt, anexarea Crimeii de către Rusia a fost o încălcare flagrantă a normelor internaționale și violare a suveranității și integrității Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău