Republica Moldova aparține Europei (Timpul)
-
05 Decembrie 2012 14:42
Timpul amintește de afirmația președintelui Comisiei Europene, Jose Emanuel Barroso, că Republica Moldova aparține Europei.
Această afirmație a fost esența tuturor cuvintelor pe care le-a rostit la Chișinău. Ultimul petic de latinitate rămas în afara granițelor Europei dezvoltate este miza cea mai importantă a Uniunii Europene acum. Liderii europeni vin să îi convingă pe moldoveni că au suficiente euro-gene - limba, istoria, tradiția - care să le permită să viseze la un viitor civilizat. Azi, Republica Moldova nu e terenul de luptă dintre Vest și Est, ci e scena confruntării dintre bine și rău, dintre civilizație și neant. Între cei care ne consideră potențiali oameni de succes și cei care ne vor doar ca plătitori de facturi de gaze, alegerea nu ar trebui să fie grea, scrie Timpul.
Pentru Republica Moldova, 2012 a fost un an de cotitură, dar și cel mai bun de la declararea independenței, susține Adevărul. Momentul zero a fost alegerea, la 16 martie, a președintelui Nicolae Timofti. Atunci am scăpat de interminabila criză politică în care ne bălăceam și am început să ne gândim și la alte subiecte. Chiar dacă un anumit partid refuză să-l recunoască în calitate de șef al statului pe Timofti și exagerează când vorbește de nesiguranță și criminalitate fără precedent, această țară a intrat într-o etapă de stabilitate. Pentru prima dată în ultimele două decenii avem un curs clar în politica externă și ne-am apropiat cel mai mult de civilizațiile din Vest, la care mulți dintre noi visează, scrie Adevărul.
Pastile de contrabandă, prin Republica Moldova, alt subiect din Adevărul. Autorii unui studiu presupun că în țara noastră sunt produse medicamente contrafăcute, care sunt exportate ulterior în România, Rusia, Ucraina și în alte state. Potrivit datelor Serviciului Vamal, în anul 2011 țara noastră a exportat medicamente în valoare de 75,5 milioane de dolari. În același timp, Agenția Medicamentului a raportat pentru perioada similară exporturi de doar 9,2 milioane de dolari.
Adevărul anunță că de câteva luni, exportatorii de miez de nucă sunt verificați la sânge de Fisc și Vamă. Controlorii își motivează acțiunile prin necesitatea de a stabili originea mărfii sau invocă presupuse evaziuni. Agenții economici susțin însă că „inspectorii nu caută acolo unde trebuie“.
Adevărul scrie despre bolnavii de autism din Republica Moldova, care sunt lăsați pe cont propriu. Ei se pot trata doar la un centru privat din Chișinău, pe banii familiei. În spitalele de stat nu există psihiatri specializați, iar terapia este costisitoare și durează o viață.
Companiile din „paradisurile fiscale” vor fi obligate să dezvăluie identitatea proprietarilor, scrie Economistul. Noi reglementări ale legislației vor preîntâmpina evaziunea fiscală, spălarea banilor și creșterea transparenței acționariatului din sectorul bancar, financiar nebancar, mass-media, energetică.
Petrom vinde benzinării din Republica Moldova. Economistul se întreabă dacă potențialul cumpărător e Gazpromul rusesc.