Republica Moldova a revenit pe agenda Uniunii Europene / Opinii
-
30 Septembrie 2021 08:00
Vizita președintelui german la Chișinău este o dovadă în plus că Republica Moldova a revenit în sfera de interese a celor mai importante cancelarii europene. Mai mult, partenerii externi acordă, din nou, credit de încredere și ajutoare financiare Republicii Moldova pentru că văd în actuala guvernare o nouă speranță de modernizare a țării. Opiniile au fost exprimate de comentatorii politici în timpul unei emisiuni la TVR Moldova. Potrivit experților, noua conducere a Republicii Moldova a căpătat atât credibilitate, cât și legitimitate în fața partenerilor externi, notează IPN.
Potrivit directorului Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, vizita la Chișinău a președintelui Germaniei, un stat cheie al Uniunii Europene, demonstrează o deschidere fără precedent față de noua guvernare și reformele anunțate de aceasta.
„A fost restabilită credibilitatea și legitimitatea guvernării de la Chișinău, iar perspectivele sunt foarte clare, este clar vectorul extern pe care-l promovează această guvernare. Nemții sunt foarte pragmatici în relațiile cu alte țări, de asta nu se avântă cu proiecte frumoase, dar greu realizabile, în primul rând, din cauza stării societății noastre, există presiunea problemei demografice, degradarea resurselor naturale. În Republica Moldova lucrurile merg într-o direcție favorabilă, iar această vizită vine să cosolideze această imagine”, a spus Viorel Cibotaru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Și de la București, relația Republica Moldova- Uniunea Europeană este privită cu mult optimism. Președintele Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota, spune că vizitele la Chișinău a celor mai importanți lideri europeni reprezintă un semnal clar că UE vrea să contribuie la transformarea Republicii Moldova într-un stat prosper și democratic.
„Este un semn clar că Republica Moldova a revenit pe harta Europei și pe agenda Uniunii Europene. Se observă o nouă speranță a partenerilor externi în modernizarea Republicii Moldova, acum există șansa ca Republica Moldova să redevină povestea de succes a Parteneriatului Estic. Toți liderii și toate organismele internaționale au oferit deja elemente concrete de ajutor Republicii Moldova, ceea ce pe vremea lui Igor Dodon nu se întâmpla, e vorba de ajutoare financiare, extrem de importante pentru o țară încă falimentară, e vorba de vaccinuri și echipamente medicale. Cu toată retorica socialistă, lucrurile din acest punct de vedere sunt clare, Uniunea Europeană oferă sprijin concret Republici Moldova”, a spus Iulian Fota.
În timpul vizitei sale oficiale la Chișinău, președintele Frank-Walter Steinmeier a anunțat că Germania acordă Republicii Moldova un suport financiar în valoare de 10 milioane de euro. De-a lungul timpului, Germania a susținut în Republica Moldova proiecte de dezvoltare în valoare totală de 290 de milioane de euro.