Republica Moldova a preluat președinția Consiliului Global al Turismului Medical

  • 10 Iunie 16:40
Republica Moldova a preluat președinția Consiliului Global al Turismului Medical

Republica Moldova a obținut președinția Consiliului Global al Turismului Medical pentru următorii doi ani, reprezentată de Asociația de Turism Medical din Moldova. Viitorul turismului medical promite a fi unul cu mari oportunități și provocări atât pentru Republica Moldova, cât și la nivel global. Astăzi, Republica Moldova este cu o poziție clară în industria globală a turismului medical, a menționat Natalia Ciobanu, președinta Asociației de Turism Medical din Moldova, la ceremonia oficială de preluare a funcției. Natalia Ciobanu a precizat că oferta actuală de țară include servicii stomatologice, fertilizare in vitro, cardiologie și chirurgie plastică, iar din acest an vor fi dezvoltate direcții noi, transmite IPN.

Președinta Asociației de Turism Medical din Moldova, Natalia Ciobanu, a menționat că se va lucra la creșterea numărului de servicii medicale pe care le poate oferi țara, cum ar fi chirurgie ortopedică, oftalmologie, tratamente balneo-sanatoriale. Republica Moldova are o istorie bună în domeniul balneo-sanatorial, doar că are nevoie de investiții pentru a ajunge la standardele europene și globale solicitate, a comunicat președinta asociației, precizând că pe lângă turism medical, Moldova poate oferi și școlarizare, perfecționare și inovații, a declarat președinta asociației.

Secretarul de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, a menționat că această organizație importantă internațională va aduce Republicii Moldova multe dividende în ceea ce ține de promovarea țării, atragerea investițiilor, utilizarea capitalului uman extraordinar pe care îl are țara și la dezvoltarea economică. „Noi ne dorim foarte mult să creștem numărul turiștilor care să vină în Republica Moldova, ne dorim ca perioada de ședere să fie una cât mai lungă, ne dorim ca prin aceste două elemente să atragem și investițiile în industria turismului și în domeniul medical și, în același timp, să diversificăm produsul și oferta turistică națională, iar în cele din urmă, sigur că cel mai important este creșterea contribuției domeniului la dezvoltarea economică și creșterea veniturilor din această industrieˮ, a punctat Andrei Chistol.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a declarat că turismul medical este una din acele nișe care oferă oportunitatea de dezvoltare atât pentru țară, cât și pentru oraș. „Această creștere exponențială o vedem pe parcursul ultimelor decenii la nivel global, dar și pe Chișinău. De altfel, doar doi ani în urmă prima discuție despre turismul medical a fost realizată în cadrul Forumului Economic, când am atenționat populația și partenerii despre această oportunitate de dezvoltare și de investiții în oraș, unde am setat și am prevăzut acele patru domenii care pot fi dezvoltate în municipiu și mă bucur că ele s-au regăsit în acele dimensiuni de perspectivă care necesită investiții și care pot fi dezvoltate. Este vorba de stomatologie, cosmetologie, fertilizare in vitro și recuperarea balneo-sanatorialăˮ, a menționat viceprimarul.

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a menționat că turismul medical este partea componentă a ceea ce face și universitatea. Anul acesta vor fi înmânate diplome la o mie de absolvenți din 13 țări ale lumii. Obiectivul  principal este pregătirea cadrelor medicale de înaltă calitate în primul rând pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, dar și pentru alte țări, a spus profesorul.

În luna aprilie acestui an, în cadrul Adunării Generale a Consiliului Global al Turismului Medical la care au participat peste 50 de țări ale lumii, Republica Moldova a obținut majoritatea voturilor, învrednicindu-se de titlul – președinte al Consiliului Global al Turismului Medical.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0,51 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău