Republica Moldova a participat la reuniunile Comitetului subsidiar al Convenției ONU privind schimbările climatice

  • 20 Iunie 2023 11:38
Republica Moldova a participat la reuniunile Comitetului subsidiar al Convenției ONU privind schimbările climatice

În perioada 5-16 iunie o delegație a Republicii Moldova a participat la reuniunile Comitetului subsidiar al Convenției ONU cu privire la schimbările climatice (CONUSC), care au scopul de a pregăti conferința părților, ce va avea loc în luna noiembrie curent, în Dubai. Delegația Republicii Moldova a participat la ședințele privind adaptarea, mitigarea, raportarea, la reuniunile Grupului regional Europa de Est și la reuniuni bilaterale, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

 În cadrul reuniunilor privind calitatea raportării – Schimb activ de opinii, reprezentantul Republicii Moldova a prezentat Raportul Bienal Actualizat – 3 (BUR 3). În conformitate cu Articolul 2 al Convenției, obiectivul final al CONUSC este de a stabiliza concentrațiile de gaze cu efect de seră (GES) în atmosferă la un nivel care să împiedice orice perturbare antropică periculoasă a sistemului climatic. Țările au obligația să raporteze corect și să întreprindă măsuri de diminuare a emisiilor.

Raportul delegației moldovenești a fost elaborat în conformitate cu deciziile care obligă părțile semnatare ale CONUSC să prezinte Rapoarte Bienale Actualizate și conține o anexă tehnică separată – Raportul Național de Inventariere. Raportul BUR 3, care a fost prezentat Secretariatului CONUSC în decembrie 2021, conține două compartimente: „Raportul Național de Inventariere: 1990-2019, Surse de emisii și sechestrare a GES în Republica Moldova”; și „Raportul privind Sistemul național de inventariere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Republica Moldova – 2021”.

Contribuția Republicii Moldova la volumul total de emisii este mai mic de 0.03%. În perioada 1990 – 2020, emisiile totale și nete de GES în țara noastră au scăzut cu 69,8% (de la 45,25 la 13,66 Mt CO2 eq.), respectiv cu 68,7% (de la 43,59 la 13,66 Mt CO2 eq.). În perioada respectivă se înregistrează o scădere a emisiilor sectoriale: Energie – cu 74,2%, Industrie – cu 37,8%, Agricultură – cu 69,5%, Silvicultură și alte utilizări ale terenurilor – cu 99,8% și Deșeuri cu 0,4%.

 În vara anului 2022, BUR 3 a fost supus examinării tehnice din partea Secretariatului CONUSC și Republica Moldova a primit unele recomandări pentru îmbunătățirea lui, în special, privind crearea capacității instituționale și individuale. Începând cu anul 2025, Republica Moldova va prezenta rapoarte de transparență, care vor substitui BUR. La ședințele privind calitatea raportării – Schimb activ de opinii, Republica Moldova a dat răspunsuri în două runde de întrebări, care au parvenit de la reprezentanții Indiei, Germaniei, Austriei, Albaniei, Franței și UE. Membrii Secretariatului CONUSC au felicitat reprezentanții Republicii Moldova pentru calitatea raportării și pentru pașii întreprinși pentru îmbunătățire.

La ședințele Grupului regional Europa de Est au fost examinate prezentările țărilor candidat pentru găzduirea conferinței părților din 2024. Au depus cerere de a fi gazdă Bulgaria, Azerbaidjan și Armenia.

Comitetul subsidiar al Convenției ONU privind schimbările climatice are două componente: Comitetul subsidiar de consiliere științifică și tehnologică și Comitetul pentru implementare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău